Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami

2021-03-29
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami jest bardzo smaczna i treściwa.
łatwy
30 min
4

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami jest smaczna i sycąca. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić samodzielne danie. Można ją również podać jako smaczny dodatek do obiadu.

 Młode listki szpinaku idealnie nadają się do przygotowania sałatek i zajadania ich na surowo. Pasuje do nich prawie wszystko - owoce, warzywa, zioła, bo szpinak ma delikatny  neutralny smak. W zestawieniu z pieczarkami także sprawdzi się doskonale. Do przygotowania tej sałatki można też wykorzystać grzyby leśne.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g boczku
  • 300 g szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • Sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 młode cebulki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, szpinak umyć i osuszyć, pokroić w paski, jajka pokroić w kostkę.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odlać 2 łyżki tłuszczu.
  • Boczek wymieszać z pieczarkami, serem i jajkami, dodać szpinak.
  • Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z musztardą, cukrem i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać ocet, sos Worcester i sól, a następnie bardzo wolno wlać oliwę, cały czas mieszając.
  • Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do sosu. Sosem polać sałatkę.