Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami jest smaczna i sycąca. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić samodzielne danie. Można ją również podać jako smaczny dodatek do obiadu.
Młode listki szpinaku idealnie nadają się do przygotowania sałatek i zajadania ich na surowo. Pasuje do nich prawie wszystko - owoce, warzywa, zioła, bo szpinak ma delikatny neutralny smak. W zestawieniu z pieczarkami także sprawdzi się doskonale. Do przygotowania tej sałatki można też wykorzystać grzyby leśne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, szpinak umyć i osuszyć, pokroić w paski, jajka pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odlać 2 łyżki tłuszczu.
- Boczek wymieszać z pieczarkami, serem i jajkami, dodać szpinak.
- Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z musztardą, cukrem i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać ocet, sos Worcester i sól, a następnie bardzo wolno wlać oliwę, cały czas mieszając.
- Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do sosu. Sosem polać sałatkę.