Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?

2017-04-20
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
łatwy
40 min
4

Sezon na szparagi trwa krótko. Warto je wtedy jeść często i pod różnymi postaciami. Można je podawać na przykład w towarzystwie sezonowych owoców, takich jak truskawki. Podajemy przepis na sałatkę ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami.

Składniki

wędzona pierś kurczaka

białe i zielone szparagi (pęczek każdego rodzaju)

truskawki

pomidory koktajlowe

5 jajek

1 ogórek wężowy sałatkowy

mix sałat

Sos:

musztarda francuska

1 ząbek czosnku

1 cebula

cytryna

oliwa

przyprawy - sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi warto obrać. Obetnij twarde, zdrewniałe końcówki.

Szparagi gotuj w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj max. 10-15 minut.

Sałaty umyj i przełóż do miski. Szparagi pokrój na małe kawałki, ogórka pokrój w półplasterki, truskawki i pomidory koktajlowe przekrój na połowę, kurczaka wędzonego pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ósemki.

Dodaj do sałaty wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę samodzielnie przygotowanym sosem. Oto nasza propozycja na sos, który będzie dobrze się komponował z pozostałymi składnikami sałatki.

Przygotowanie sosu: czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno w kosteczkę i dodaj do musztardy. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem, skropl sokiem wyciśniętym z cytryny.