Sałatka ze szparagami, truskawkami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zielone szparagi pięknie się komponują kolorystycznie i smakowo z truskawkami i pomidorkami koktajlowymi. Dodatek ostrego sera cheddar dodaje tej sałatce lekkiej pikanterii. Polecamy tę sałatkę na ciepłe wieczory w dobrym towarzystwie, przy lampce białego lub różowego wina.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 30 dag truskawek
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- małe opakowanie miksu sałat
- 20 dag sera cheddar
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego lub figowego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi dokładnie umyć i odciąć końcówki. Ugotować wodzie lekko osolonej (ok. 12 minut) a następnie odcedzić.
- Truskawki obrać z szypułek i razem z pomidorkami umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Truskawki i pomidory wrzucić do miski, posolić, posłodzić, dodać ocet, wymieszać i odstawić aż puszczą sok.
- Szparagi wyłożyć na duży talerz, posypać sałatą, dodać pomidory i truskawki. Na wierzch zetrzeć cienkie, pozwijane paski sera. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.