Sałatka z truskawek, łososia i kopru włoskiego: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z truskawkami, łososiem i koprem włoskim to idealna propozycja na letnią kolację. Jest lekka, orzeźwiająca, a przy tym mało kaloryczna. Poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
- około 250 g truskawek
- 250 g wędzonego łososia
- garść rukoli
- kromka chleba razowego
- sos: 5 łyżek oliwy, 2,5 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki miodu, 2 łyżki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy.
Koper kroimy w piórka, truskawki zaś na połówki.
Do miski wrzucamy rukolę i porwane plastry łososia.
Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Dokładnie mieszamy całość.
Kromkę chleba razowego kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Powstałe grzanki dodajemy do sałatki.