Sałatka z truskawek, łososia i kopru włoskiego: sprawdzony przepis

salatka-z-truskawek-lososia-i-kopru-wloskiego-dobry-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki świetnie sprawdzają się także w bardziej wytrawnych daniach
łatwy
15 min
4

Sałatka z truskawkami, łososiem i koprem włoskim to idealna propozycja na letnią kolację. Jest lekka, orzeźwiająca, a przy tym mało kaloryczna. Poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • około 250 g truskawek
  • 250 g wędzonego łososia
  • garść rukoli
  • kromka chleba razowego
  • sos: 5 łyżek oliwy, 2,5 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki miodu, 2 łyżki octu winnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy. Koper kroimy w piórka, truskawki zaś na połówki. Do miski wrzucamy rukolę i porwane plastry łososia. Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy całość. Kromkę chleba razowego kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Powstałe grzanki dodajemy do sałatki.