Sałatka z pieczonych batatów i jarmużu - słodko-wytrawna uczta

Sałatka z pieczonych batatów i jarmużu - słodko-wytrawna uczta
Autor: Shutterstock Smak tej prostej sałatki podkręca pyszny sos ze sporą ilością imbiru
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z pieczonych batatów i jarmużu z ostrym sosem z dużą ilością imbiru stanowi bajeczną kompozycję smaków - wytrawnego jarmużu, słodkich ziemniaków i oryginalnego sosu. Jest prosta, pyszna i zdrowa - idealny dodatek do obiadu, a także samodzielne danie - na przykład na lunch.

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki do pracy

SKŁADNIKI

  • 2 do 3 średnich batatów, obranych i pokrojonych w odpowiadające ci kawałki
  • oliwa w sprayu
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku w  proszku
  • ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 1 do 2 pęczków młodego jarmużu, z usuniętymi szypułkami i porwanymi na kawałki 
  • ¼ szklanki prażonych pestek dyni
  • przyprawa furikake (opcjonalnie)
  • sos imbirowy
  • 1 1/2 łyżki prażonego oleju sezamowego
  • 1 mała szalotka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 łyżki czerwonego wina lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  • Połóż słodkie ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek (lub użyj sprayu z oliwą z oliwek).
  • W miseczce wymieszać wędzoną paprykę, czosnek w proszku, chili w proszku oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Posyp równomiernie słodkie ziemniaki i dobrze wymieszaj. Piecz bataty przez 25 do 30 minut, aż będą miękkie.
  • W czasie, gdy słodkie ziemniaki się pieką, przygotuj dressing. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej sezamowy. Wymieszaj szalotkę ze szczyptą soli i smaż przez 2 minuty. Dodaj imbir i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zmniejsz ogień i wymieszaj olej z octem, miodem i sosem sojowym. Dodaj oliwę z oliwek, i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Umieść jarmuż w misce. Skrop 1 do 2 łyżkami dressingu i rękami wymieszaj jarmuż z sosem, aż wszystkie liście zostaną pokryte. Odstaw na 5 do 10 minut. Pomaga to zmiękczyć jarmuż i sprawia, że ​​jest mniej gorzki.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, połóż je wierzchu jarmużu. Skrop większą ilością dressingu, a następnie posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Posyp przyprawą furikake, jeśli chcesz.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej