Sałatka z pieczonych batatów i jarmużu - słodko-wytrawna uczta
2022-09-23

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z pieczonych batatów i jarmużu z ostrym sosem z dużą ilością imbiru stanowi bajeczną kompozycję smaków - wytrawnego jarmużu, słodkich ziemniaków i oryginalnego sosu. Jest prosta, pyszna i zdrowa - idealny dodatek do obiadu, a także samodzielne danie - na przykład na lunch.
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki do pracy
SKŁADNIKI
- 2 do 3 średnich batatów, obranych i pokrojonych w odpowiadające ci kawałki
- oliwa w sprayu
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
- 1 do 2 pęczków młodego jarmużu, z usuniętymi szypułkami i porwanymi na kawałki
- ¼ szklanki prażonych pestek dyni
- przyprawa furikake (opcjonalnie)
- sos imbirowy
- 1 1/2 łyżki prażonego oleju sezamowego
- 1 mała szalotka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3 łyżki czerwonego wina lub octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ½ szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Połóż słodkie ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek (lub użyj sprayu z oliwą z oliwek).
- W miseczce wymieszać wędzoną paprykę, czosnek w proszku, chili w proszku oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Posyp równomiernie słodkie ziemniaki i dobrze wymieszaj. Piecz bataty przez 25 do 30 minut, aż będą miękkie.
- W czasie, gdy słodkie ziemniaki się pieką, przygotuj dressing. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej sezamowy. Wymieszaj szalotkę ze szczyptą soli i smaż przez 2 minuty. Dodaj imbir i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zmniejsz ogień i wymieszaj olej z octem, miodem i sosem sojowym. Dodaj oliwę z oliwek, i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
- Umieść jarmuż w misce. Skrop 1 do 2 łyżkami dressingu i rękami wymieszaj jarmuż z sosem, aż wszystkie liście zostaną pokryte. Odstaw na 5 do 10 minut. Pomaga to zmiękczyć jarmuż i sprawia, że jest mniej gorzki.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, połóż je wierzchu jarmużu. Skrop większą ilością dressingu, a następnie posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Posyp przyprawą furikake, jeśli chcesz.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne