Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków to odżywczy posiłek południowy. Pieczone warzywa można także podać jako dodatek do mięsa. Smaczna, orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu sałatka z pieczonego kalafiora jest daniem idealnym na każdą okazję.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior średnich rozmiarów
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 cebula
- 1 pęczek grubego szczypioru
- 300 g pomidorków koktajlowych lub czereśniowych
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki wody przegotowanej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na ćwiartki.
- Kawałki kalafiora i ziemniaków polać olejem, wymieszać. Oprószyć przyprawami: czosnkiem, słodką i ostra papryką. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z kalafiorem i ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec 25 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie, a oba warzywa lekko się przyrumienią.
- Cebulę pokroić w półtalarki i rozdzielić na pojedyncze półkółka,
- Pomidorki przekroić na pół.
- Szczypior pokroić drobno. Wziąć 2 łyżki szczypioru, dodać pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Następnie wlać ocet, wodę i olej, dobrze wymieszać. W ten sposób otrzymujemy szczypiorkowy sos typu winegret.
- Gorące kawałki kalafiora i ziemniaków przełożyć do miski. Dodać pomidorki, cebulę i pozostały szczypior, delikatnie przemieszać. Polać winegretem. Odstawić na 10 minut.
- Sałatkę można jeść na ciepło lub na zimno, po całkowitym wystudzeniu.