Sałatka z melonem i mozzarellą - orzeźwiająca letnia przekąska

salatka_z_melonem_i_mozzarella.jpg
Autor: photos.com Jeśli jesz mięso - do sałatki z melona i mozzarelli możesz dodać plasterki szynki parmeńskiej
łatwy
20 min
4

Gdy na dworze skwar, marzymy o lekkich posiłkach, które zaspokoją głód, ale też niosą orzeźwienie. Spróbuj połączenia melona z mozzarellą i szynką parmeńską. Popijać chłodnym białym winem!

SKŁADNIKI

  • 1 melon
  • 125 g małych kulek mozzarelli
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • opcjonalnie: parę plasterków szynki parmeńskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Z miąższu melona wydrążyć kulki łyżeczką. Pomidorki i kulki sera przekroić na pół. Pomarańczę obrać, nożykiem wyjąć miąższ z osłonek.
  • Składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wstawić na 20 minut do lodówki, przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii lub/i melisy.
  • Gdy chcemy uczynić sałatkę bardziej treściwą, można dodać do niej parę plasterków szynki parmeńskiej porwanych na drobniejsze kawałki.
Marta Balko
więcej