Sałatka z melonem i mozzarellą - orzeźwiająca letnia przekąska
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gdy na dworze skwar, marzymy o lekkich posiłkach, które zaspokoją głód, ale też niosą orzeźwienie. Spróbuj połączenia melona z mozzarellą i szynką parmeńską. Popijać chłodnym białym winem!
SKŁADNIKI
- 1 melon
- 125 g małych kulek mozzarelli
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- bazylia
- sól, pieprz
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- opcjonalnie: parę plasterków szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Z miąższu melona wydrążyć kulki łyżeczką. Pomidorki i kulki sera przekroić na pół. Pomarańczę obrać, nożykiem wyjąć miąższ z osłonek.
- Składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wstawić na 20 minut do lodówki, przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii lub/i melisy.
- Gdy chcemy uczynić sałatkę bardziej treściwą, można dodać do niej parę plasterków szynki parmeńskiej porwanych na drobniejsze kawałki.