Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szparagi na surowo na pewno zrobią wrażenie na gościach, a jajko na miękko ugotowane bez skorupki jeszcze je spotęguje. Przekąska zdecydowanie lubi towarzystwo bagietki z masłem (może być podpieczona) oraz lekkiego białego wina.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- łyżka truflowej oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć końcówki szparagów - wiele osób zadaje sobie pytanie, w którym miejscu to zrobić? Wystarczy wygiąć szparaga i zobaczyć, gdzie pęknie - czasami będzie to połowa, mówi się trudno, w końcu mamy do czynienia z warzywem arystokratycznym (żeby nie marnować jedzenia, można odłamane końcówki dodać do wywaru, nabierze oryginalnego smaku). Pozostałe szparagi potraktować analogicznie.
- Szparagi pokroić w paski obieraczką do warzyw. Obficie skropić oliwą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem, odstawić.
- Kubeczek lub małą miseczkę wyłożyć folią spożywczą, tak by utworzył się niewielki dołek. Do niego wlać kroplę oliwy truflowej, wbić jajko (tak by żółtko pozostało całe), zebrać cztery rogi folii i zawiązać w supełek.
- Tak utworzoną sakiewkę włożyć na trzy minuty do wrzącej wody (sakiewka ma pływać w wodzie, a nie leżeć na dnie - należy więc ją trzymać za supełek, albo zawiesić na łyżce opartej o boki garnka).
- Zamarynowane surowe szparagi ułożyć na talerzu w formę gniazda, a na wierzchu położyć jajko (bez folii).