Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce

2021-03-29
PUF
salatka-z-marynowanych-zielonych-szparagow-z-truflowym-jajkiem-w-koszulce.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne szparagi i jajka w koszulkach to świetny zestaw do przygotowania sałatki
łatwy
30 min
4

Szparagi na surowo na pewno zrobią wrażenie na gościach, a jajko na miękko ugotowane bez skorupki jeszcze je spotęguje. Przekąska zdecydowanie lubi towarzystwo bagietki z masłem (może być podpieczona) oraz lekkiego białego wina.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • łyżka truflowej oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć końcówki szparagów - wiele osób zadaje sobie pytanie, w którym miejscu to zrobić? Wystarczy wygiąć szparaga i zobaczyć, gdzie pęknie - czasami będzie to połowa, mówi się trudno, w końcu mamy do czynienia z warzywem arystokratycznym (żeby nie marnować jedzenia, można odłamane końcówki dodać do wywaru, nabierze oryginalnego smaku). Pozostałe szparagi potraktować analogicznie.
  • Szparagi pokroić w paski obieraczką do warzyw. Obficie skropić oliwą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem, odstawić.
  • Kubeczek lub małą miseczkę wyłożyć folią spożywczą, tak by utworzył się niewielki dołek. Do niego wlać kroplę oliwy truflowej, wbić jajko (tak by żółtko pozostało całe), zebrać cztery rogi folii i zawiązać w supełek.
  • Tak utworzoną sakiewkę włożyć na trzy minuty do wrzącej wody (sakiewka ma pływać w wodzie, a nie leżeć na dnie - należy więc ją trzymać za supełek, albo zawiesić na łyżce opartej o boki garnka).
  • Zamarynowane surowe szparagi ułożyć na talerzu w formę gniazda, a na wierzchu położyć jajko (bez folii).
PUF