Sałatka z krwistego szczawiu, szpinaku i jajka - efektowna dawka zdrowia
2021-05-13
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z krwistego szczawiu, szpinaku i jajka to przepyszna kompozycja zdrowej zieleniny i jajek - idealna na późne śniadanie, lunch lub kolację. Bardzo dekoracyjna dzięki dodatkowi krwistego szczawiu.
SKŁADNIKI
- 1/3 opakowania szpinaku baby
- duża garść listków szczawiu krwistego (pęczek, zawartość doniczki)
- 2 jajka ugotowane na półtwardo (jeśli się nie uda, mogą być na twardo)
- 1 łyżka natki
- 1 łyżka posiekanej dymki lub cienkiego szczypiorku
- SOS
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki miodu
- kilka kropli oleju sezamowego
- do smaku - pieprz mielony, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja włożyć łyżką do osolonego wrzątku, gotować 6-7 minut (w zależności od wielkości jaj) - jajka powinny mieć nie całkiem ścięte żółtko. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.
- Z podanych składników przygotować sos, można go zmieszać w małym słoiczku, potrząsając nim.
- Szpinak i szczaw opłukać, osuszyć w wirówce do sałaty, pozbawić ewentualnie zdrewniałych łodyżek.
- Wsypać listki do miseczki, dodać natkę i szczypiorek, obrane i pokrojone na ćwiartki jajka, polać sosem i podawać.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska