Sałatka z krwistego szczawiu, szpinaku i jajka - efektowna dawka zdrowia

2021-05-13
Sałatka z krwistego szczawiu, szpinaku i jajka - efektowna dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Krwisty szczaw jest  dużo delikatniejszy w smaku  niż szczaw tradycyjny i świetnie nadaje się na sałatki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z krwistego szczawiu, szpinaku i jajka to przepyszna kompozycja zdrowej  zieleniny i jajek - idealna na późne śniadanie, lunch lub kolację. Bardzo dekoracyjna dzięki dodatkowi krwistego szczawiu.

SKŁADNIKI

  • 1/3 opakowania szpinaku baby
  • duża garść listków szczawiu krwistego (pęczek, zawartość doniczki)
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo (jeśli się nie uda, mogą być na twardo)
  • 1 łyżka natki
  • 1 łyżka posiekanej dymki lub cienkiego szczypiorku
  • SOS
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • do smaku - pieprz mielony, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja włożyć łyżką do osolonego wrzątku, gotować 6-7 minut (w zależności od wielkości  jaj) - jajka powinny mieć nie całkiem ścięte żółtko. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.
  • Z podanych składników przygotować sos, można go zmieszać w małym słoiczku, potrząsając nim.
  • Szpinak i szczaw opłukać, osuszyć w wirówce do sałaty, pozbawić ewentualnie zdrewniałych łodyżek.
  • Wsypać listki do miseczki, dodać natkę i szczypiorek, obrane i  pokrojone na ćwiartki jajka, polać sosem i podawać.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska