Sałatka z kolorowych szparagów – sprawdzony przepis na sałatkę szparagową
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Wiosną, kiedy głód witamin daje się we znaki, warto przygotować witaminową bombę – sałatkę ze szparagów. Aby dobrze wyglądała, sięgnijmy po różnokolorowe szparagi. Proporcje, jak w przypadku wielu innych sałatek, są elastyczne – możemy też użyć nieco innych składników i śmiało eksperymentować z sosami. Na pewno się uda!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów białych
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 garść rukoli
- słoik z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki dobrej oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 jajko na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi czyścimy, myjemy, siekamy na pięciocentymetrowe kawałki, osobno odkładając główki.
- Łodygi szparagów gotujemy w lekko osolonym i zakwaszonym sokiem z cytryny wrzątku; wywaru możemy później użyć do przygotowania zupy jarzynowej.
- Tymczasem główki szparagów dusimy na oliwie; gdy się przyrumienią, zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy łyżeczkę masła, podgrzewając jeszcze przez minutę.
- Szparagi wyławiamy sitkiem, studzimy, a następnie mieszamy z garścią rukoli; możemy też dodać garść różnokolorowych liści, np. porwane na kawałki liście sałaty.
- Sok z połowy cytryny mieszamy z 1/3 szklanki dobrej oliwy, wyciskamy czosnek, ucieramy szczyptę kolorowego pieprzu i dodajemy pół łyżeczki ziarnistej gorczycy. Wszystkie składniki przekładamy do słoika i energicznie wstrząsamy.
- Gotowane szparagi polewamy sosem, na wierzchu układając usmażone szparagowe główki. Całość dekorujemy drobno posiekanym jajkiem na twardo. Podajemy z bagietką i świeżym masłem.