Sałatka z granatem i serem pleśniowym - 3 składniki, mnóstwo smaku i koloru

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Autor: Shutterstock Sałatka z granatem i serem pleśniowym kusi kolorami.
łatwy
8 min
25

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z granatem i serem pleśniowym jest bardzo smaczna, bardzo prosta i wygląda bardzo apetycznie. Ciemne listki sałaty pięknie kontrastują z czerwonymi ziarnami granatu, a złoty lazur dodaje elegancji. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku bądź rukoli 
  • 1 granat
  • 1 opakowanie sera pleśniowego typu Złoty Lazur
  • Sos:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rukolę lub szpinak umyć, i dokładnie osuszyć.
  • Granat obrać, wyłuskać ziarenka.
  • Ser pokroić w nieduże kawałki.
  • Składniki sałatki wymieszać.
  • Aby składniki sosu dobrze się połączyły warto je podgrzać na patelni na niedużym gazie, wymieszać i przestudzić.
  • Sosem polać sałatkę. Zamiast sosu można użyć samej oliwy z oliwek.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej