Sałatka z fasoli perłowej z chrzanem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Prosty skład i dobry pomysł - to wystarczy by skomponować pyszną przekąskę. Sałatka z perłowej fasoli z chrzanem ma wyrazisty smak i syci na długo. Można ją zjeść na ciepło lub na zimno.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,25 kg suchej fasoli perłowej
- 1 jajko na twardo
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- cukier, sól i pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę przebrać, opłukać zalać woda i zgotować. Zdjąć z gazu i odstawić na minimum godzinę.
- Następnie ugotować do miękkości i odcedzić, wymieszać z masłem.
- Chrzan wymieszać ze śmietaną i majonezem, dodać do fasoli i dusić 5 minut pod przykryciem.
- Jajko pokroić drobno i dodać do fasoli, doprawić sałatkę.
- Po wierzchu posypać szczypiorkiem.