Sałatka z czosnku niedźwiedziego z jajkiem - łatwa, zdrowa, pyszna

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z jajkiem
Autor: Shutterstock.com Pyszna sałatka z czosnku niedźwiedziego z gotowanym jajkiem, świeżym ogórkiem i zielonym szczypiorem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych wiosenny roślin jadalnych. Z liści dzikiego czosnku można przyrządzić sałatkę. Ponieważ pędy czosnku niedźwiedziego bogate są w witaminę C sałatkę należy doprawić kwaśnym sosem. Na przykład winegretem. Kwaśne środowisko pozwoli zachować jak najwięcej witaminy C, która łatwo się utlenia. 

Czosnek niedźwiedzi - co to za roślina?

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L) to roślina lecznicza i przyprawowa. Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w wilgotnych lasach liściastych. Często tworzy rozległe leśne łany. Podczas kwitnienia białe kwiaty czosnku niedźwiedziego falują na wietrze. To bajeczny widok. Czosnek niedźwiedzi od dawna wykorzystywany jest jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza. Jadalne są wszystkie części rośliny. Wąską cebulę wykorzystuje się jak zwykły czosnek, liście dodaje się do sałatek i past, a kwiatowe pędy kisi, jak ogórki. Więcej o czosnku w artykule Czosnek niedźwiedzi: jakie ma właściwości? Jak go wykorzystać w kuchni?

Składniki

Na sałatkę z czosnku niedźwiedziego z jajkiem:

4 jajka ugotowane na twardo

4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe

1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego z uprawy (nie wolno zbierać w lesie, jest pod ochroną)

1 pęczek szczypiorku

Na sos do sałatki z czosnku niedźwiedziego:

60 ml oliwy lub oleju z pestek winogron

30 ml soku z cytryny

1 łyżeczka cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania sosu winegret. Zmiksuj składniki na sos. Można to zrobić, dodając wszystkie składniki do słoika. Następnie dobrze zamknąć i potrząsać. Odstawić.

Pora na sałatkę. Liście czosnku niedźwiedziego umyć. Posiekać na paseczki. Pokroić również szczypior.

Jajko pokroić w dużą kostkę. Ogórki obrać i pokroić w mniejszą kostkę. 

Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Polać winegretem i ponownie wymieszać. 

Podawać od razu. Nadwyżki przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia”" (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej