Sałatka z bobem i truskawkami - niekonwencjonalna, letnia przekąska

Sałatka z bobem i truskawkami - niekonwencjonalna, letnia przekąska
Autor: Shutterstock Sałatka z bobem i truskawkami jest kolorowa i piękna.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Choć połączenie w jednym daniu bobu i truskawek może wydawać się nieco ryzykowne, to warto to ryzyko podjąć. Sałatka z bobem i truskawkami to połączenie moich ulubionych lipcowych darów ogrodu, które, jak się okazuje, znakomicie do siebie pasują.

SKŁADNIKI

  • 300 g młodego bobu
  • 300 g truskawek
  • 2 garście szpinaku baby
  • 150 g miękkiego koziego sera
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie płatki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przestudzić, obrać ze skórek lub jeśli lubisz, pozostawić w skórkach.
  • Na salaterkę wyłożyć umyte i osuszone liście szpinaku. na szpinak wyłożyć bób.
  • Dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone na ćwiartki truskawki.
  • Wierzch udekorować pokruszonym kozim serem i siekanymi liśćmi mięty. Skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej