Sałatka z bobem i truskawkami - niekonwencjonalna, letnia przekąska
2021-07-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Choć połączenie w jednym daniu bobu i truskawek może wydawać się nieco ryzykowne, to warto to ryzyko podjąć. Sałatka z bobem i truskawkami to połączenie moich ulubionych lipcowych darów ogrodu, które, jak się okazuje, znakomicie do siebie pasują.
SKŁADNIKI
- 300 g młodego bobu
- 300 g truskawek
- 2 garście szpinaku baby
- 150 g miękkiego koziego sera
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- oliwa
- sok z cytryny
- opcjonalnie płatki chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przestudzić, obrać ze skórek lub jeśli lubisz, pozostawić w skórkach.
- Na salaterkę wyłożyć umyte i osuszone liście szpinaku. na szpinak wyłożyć bób.
- Dodać umyte, odszypułkowane i pokrojone na ćwiartki truskawki.
- Wierzch udekorować pokruszonym kozim serem i siekanymi liśćmi mięty. Skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?