Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i jajkiem - nic więcej nie potrzeba!
2022-01-29
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i gotowanym jajkiem jest prawdziwym pokarmem dla naszego mózgu. Awokado to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, a żółtko jaja kurzego to źródło cennej choliny. Bez tych związków nasz układ nerwowy kiepsko sobie radzi. Są ona nam szczególnie potrzebne w okresach intensywnej pracy intelektualnej, uczenia się oraz w walce ze skutkami stresu i przebodźcowania!
SKŁADNIKI
- 2 awokado, najlepiej dojrzałe i kremowe
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
- 1 ząbeczk czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny lub wody spod kiszenia ogórków
- 1 łyżka jogurtu (ewentualnie więcej)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę. Jedno awokado przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, spryskać sokiem z cytryny lub sokiem z kiszenia, przyprawić rozdrobnionym czosnkiem, solą oraz pieprzem, wymieszać.
- Jeśli owoc awokado nie jest zbyt kremowy, do sosu dodać trochę jogurtu.
- Drugie awokado pokroić w kostkę. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie pokrojone składniki dodać do miski z kremowym sosem z awokado. Wymieszać.
- Podawać na grzankach lub ze świeżą bułeczką pełnoziarnistą.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?