Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i jajkiem - nic więcej nie potrzeba!

Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i jajkiem - nic więcej nie potrzeba!
Autor: Shutterstock.com Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i jajkiem - nic więcej nie potrzeba!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z awokado, ogórkiem kiszonym i gotowanym jajkiem jest prawdziwym pokarmem dla naszego mózgu. Awokado to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, a żółtko jaja kurzego to źródło cennej choliny. Bez tych związków nasz układ nerwowy kiepsko sobie radzi. Są ona nam szczególnie potrzebne w okresach intensywnej pracy intelektualnej, uczenia się oraz w walce ze skutkami stresu i przebodźcowania! 

SKŁADNIKI

  • 2 awokado, najlepiej dojrzałe i kremowe
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
  • 1 ząbeczk czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub wody spod kiszenia ogórków
  • 1 łyżka jogurtu (ewentualnie więcej)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę. Jedno awokado przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, spryskać sokiem z cytryny lub sokiem z kiszenia, przyprawić rozdrobnionym czosnkiem, solą oraz pieprzem, wymieszać.
  • Jeśli owoc awokado nie jest zbyt kremowy, do sosu dodać trochę jogurtu. 
  • Drugie awokado pokroić w kostkę. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie pokrojone składniki dodać do miski z kremowym sosem z awokado. Wymieszać. 
  • Podawać na grzankach lub ze świeżą bułeczką pełnoziarnistą. 
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej