Sałatka z awokado, jajkiem i kukurydzą - zdrowa i sycąca

Sałatka z awokado, jajkiem i kukurydzą - zdrowa i sycąca
Autor: Shutterstock Prosta do przygotowania, zdrowa i sycąca sałatka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z awokado, jajkiem i kukurydzą jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też zdrowa. Awokado ma w swoim składzie zdrowe nienasycone tłuszcze i trochę witamin, jajko - cenne białko i lecytynę, kukurydza - łatwo przyswajalne cukry.

SKŁADNIKI

  • 2 awokado
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku i łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado obrać, pokroić w sporą kostkę.
  • Jajko pokroić w kostkę podobnej wielkości jak awokado.
  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  • Wymieszać awokado, jajka, cebulę i kukurydzę.
  • Z czosnku, soku z cytryny, majonezu i przypraw zrobić sos, dodać do sałatki i wymieszać.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej