Sałatka warstwowa z wątróbki drobiowej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka warstwowa z wątróbki kurczaka to świetny pomysł na efektowną i oszczędną sałatkę. Wątróbki drobiowe są dość tanie, pozostałe składniki ogólnie dostępne, a całość imponująca.
Polecamy także przepis na: Sałatkę warstwową Leśna Polana z pieczarkami oraz Sałatkę warstwową Mimoza
SKŁADNIKI
- 6-7 kurzych wątróbek
- 5-6 ogórków konserwowych
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2 ugotowane marchewki
- majonez
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone wątróbki kłaść na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub grillowej, posypać ziołami i usmażyć na rumiano z obu stron. Usmażone wątróbki posolić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórek konserwowy pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę również pokroić po skosie w cienkie plasterki. Z plasterków ogórka i marchewki wyciąć kilka kwiatków, które ozdobią wierzch sałatki. Jajka drobno posiekać.
- Najpierw ułożyć warstwę wątróbki, posmarować majonezem. Następnie ułożyć plasterki ogórka konserwowego, na nim marchewkę, ponownie posmarować majonezem. Na tym ułożyć warstwę drobno posiekanych jajek. Ponownie przykryć majonezem.
- Wierzch ozdobić kwiatkami wyciętymi z ogórka i marchewki oraz listkami natki pietruszki.