Leśna polana - doskonała sałatka warstwowa na uroczystości i przyjęcia

2022-12-15
Sałatka warstwowa: Leśna Polana
Autor: Shutterstock Sałatka warstwowa w formie ozdobnego tortu to świetny pomysł na przyjęcie lub imprezowy bufet. 
łatwy
30 min
4

Sałatka warstwowa Leśna polana to danie, którego zazwyczaj nie robi się na co dzień, gdyż jest nieco pracochłonne. Sałatce warstwowej warto jednak poświęcić trochę czasu, bo jest bardzo efektowna i smakowita. Tym bardziej, że nie jest  to bardzo trudne. Zobacz jak zrobić sałatkę warstwową Leśna polana krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • duży słoik marynowanych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ugotowane jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 płaty marynowanej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i kukurydzę i odcedzić na sitku.
  • Obrać i ugotować marchew i ziemniaki. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych okach, każdy składnik osobno.
  • Mięso pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka lub przyprawą do kebaba lub gyrosa i obsmażyć, aż nabierze ładnego złotego koloru.
  • Jajka ugotować, przelać zimną wodą, obrać i posiekać w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych okach.
  • Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek. Sałatkę układać w półokrągłej dużej misie wyłożonej folią spożywczą.
  • Na spodzie układamy pieczarki główkami do dołu, żeby po odwróceniu wyglądały jak rosnące na leśnej polanie grzybki, następna warstwa, to szczypiorek, kolejna, to pokrojona marchew posmarowana z wierzchu równą warstwą majonezu. Dalej idzie warstwa kurczaka, po niej znów majonez, następnie ogórki, papryka i kukurydza.
  • Następnie wykładam ostudzone mięso kurczaka oraz ogórki, paprykę i kukurydzę. Posmarować majonezem. Na to wyłożyć posiekane jajka, posolić i popieprzyć, posmarować majonezem.
  • Na koniec dać warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć. Górę sałatki zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć sałatkę z lodówki, i przełożyć do góry nogami na półmisek zdejmując folię.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund