Sałatka warstwowa: Leśna polana - doskonała na uroczystości i przyjęcia

Sałatka warstwowa: Leśna polana - doskonała na uroczystości i przyjęcia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka warstwowa Leśna Polana

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatkę warstwową Leśna polana nie robi się na co dzień, gdyż jest nieco pracochłonna, ale warto jej poświęcić trochę czasu, gdyż jest bardzo efektowna i smakowita, a przy tym nietrudna w wykonaniu. Zobacz jak ją zrobić krok po kroku.

Składniki

  • duży słoik marynowanych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros lub przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ugotowane jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 płaty marynowanej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki i kukurydzę i odcedzić na sitku.

  • Obrać i ugotować marchew i ziemniaki. Ostudzić i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych okach, każdy składnik osobno.

  • Mięso pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka lub przyprawą do kebaba lub gyrosa i obsmażyć, aż nabierze ładnego złotego koloru.

  • Jajka ugotować, przelać zimną wodą, obrać i posiekać w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce o grubych okach.

  • Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek. Sałatkę układać w półokrągłej dużej misie wyłożonej folią spożywczą.

  • Na spodzie układamy pieczarki główkami do dołu, żeby po odwróceniu wyglądały jak rosnące na leśnej polanie grzybki, następna warstwa, to szczypiorek, kolejna, to pokrojona marchew posmarowana z wierzchu równą warstwą majonezu. Dalej idzie warstwa kurczaka, po niej znów majonez, następnie ogórki, papryka i kukurydza.

  • Następnie wykładam ostudzone mięso kurczaka oraz ogórki, paprykę i kukurydzę. Posmarować majonezem. Na to wyłożyć posiekane jajka, posolić i popieprzyć, posmarować majonezem.

  • Na koniec dać warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć. Górę sałatki zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć sałatkę z lodówki, i przełożyć do góry nogami na półmisek zdejmując folię.

Jeśli robisz tę sałatkę inaczej, opisz swoją wersję w komentarzu poniżej.