Sałatka warstwowa z tuńczyka i kukurydzy: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym jest pożywna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na lunch w pracy lub na kolację. Sprawdź nasz przepis na sałatkę warstwową z tuńczyka!
SKŁADNIKI
- puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 10 dag ostrego sera żółtego
- 1/2 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- chili
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączonego z oleju rozdrobnić, żółtka jajek oddzielić od białek, osobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Majonez wymieszać z keczupem, dodać przyprawy. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- W szklanym naczyniu ułożyć warstwami: połowa żółtego sera, posiekane białka, połowa sosu majonezowego, posiekany szczypior, tuńczyk, kukurydza, reszta sosu, reszta sera, posiekane żółtka.