Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem: chrupiąca imprezowa przekąska na raz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zestawienie delikatnej sałatki i chrupiącego krakersa to doskonały pomysł, po prostu pycha. Taka przekąska, niedroga, efektowna, ale nie pracochłonna, to po prostu idealne finger food na każdą imprezę!
SKŁADNIKI
- 1 duża paczka krakersów
- 300 g pieczarek
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 por (tylko biała część)
- 15 dag żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- do dekoracji, do wyboru - papryka, szczypiorek, zielony ogórek, rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
- Pora drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na chwilę, by zmiękł. Następnie ugnieść go w dłoniach. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Por wymieszać z serem
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Kiedy puszczą sok, posolić i dodać trochę pieprzu. Dusić około 10 minut. W tym czasie powinna wyparować z nich woda. Na koniec dodać dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z jajkami startymi na na tarce o małych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z majonezem (dodawać po łyżce i dać tylko tyle majonezu, by sałatka była nim sklejona, ale nie ociekała majonezem) i dodać szczyptę pieprzu.
- Porcje sałatki ułożyć na krakersach, ozdobić według uznania.