Sałatka jajeczna z porem - przepis na śniadanie i na kolację
2022-03-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka jajeczna z porem to świetny przepis na śniadanie lub na kolację. Można ją zjeść solo lub włożyć między dwie kromki pieczywa. Cudownie smakuje i jest mało tucząca. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na sałatkę z jajek i pora.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średniej wielkości por, tylko biała część, bo jest delikatniejsza
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Posypać 1/2 łyżeczki cukru i szczyptą soli. Pozostawić na 10 minut.
- Po upływie 10 minut krążki pora lekko wygnieść.
- Jajka pokroić w kostkę. Dodać do pora.
- Do sałatki dodać koperek, majonez i jogurt. Wszystko razem wymieszać.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada