Sałatka jajeczna z porem - przepis na śniadanie i na kolację

Sałatka jajeczna z porem - przepis na śniadanie i na kolację
Autor: Shutterstock.com Sałatka jajeczna z porem - przepis na śniadanie i na kolację
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka jajeczna z porem to świetny przepis na śniadanie lub na kolację. Można ją zjeść solo lub włożyć między dwie kromki pieczywa. Cudownie smakuje i jest mało tucząca. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na sałatkę z jajek i pora. 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średniej wielkości por, tylko biała część, bo jest delikatniejsza
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić na cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Posypać 1/2 łyżeczki cukru i szczyptą soli. Pozostawić na 10 minut.
  • Po upływie 10 minut krążki pora lekko wygnieść. 
  • Jajka pokroić w kostkę. Dodać do pora. 
  • Do sałatki dodać koperek, majonez i jogurt. Wszystko razem wymieszać. 
  • Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej