Sałatka grecka z arbuzem: łatwa i pyszna przekąska w 3 krokach

Sałatka grecka z arbuzem: łatwa i pyszna przekąska w 3 krokach
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej sałatki z arbuza, cebuli, sera feta i cytrynowego dressingu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grecka sałatka z arbuzem to najłatwiejsza sałatka świata. Świetnie orzeźwia i pysznie smakuje. Jej przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Wystarczy pokroić arbuza i dodatki. Wszystko razem wymieszać. Polać sosem. Gotowe w trzech krokach! 

Czy usuwać pestki z miąższu arbuza?

Nie ma takiej potrzeby. Pestki arbuza bardzo łatwo pogryźć. Związki zawarte w pestkach arbuza mają działanie odżywcze. Bogate są w białka, które przyspieszają gojenie ran, wspomagają nerki, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w problemach z erekcją. Pestki są lekkostrawne. Nie obciążają układu trawiennego. Jeśli bardzo Wam przeszkadzają to je usuńcie. Nie ma to większego znaczenia, czy podajecie arbuza z pestkami, czy bez. 

SKŁADNIKI

  • Na grecką sałatkę z arbuza:
  • 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
  • 120 g sera feta, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
  • Na sos do greckiej sałatki arbuzowej:
  • 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny

    2 łyżki oliwy z oliwek

    sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce lub na talerzu ułóż kawałki arbuza. Dodaj cebulę. Lekko wymieszaj. Posyp kawałkami sera. 
  • Z podanych składników zmiksuj cytrynowy sos do sałatki. 
  • Gotowym winegretem z cytryny polej sałatkę. Gotowe! 
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej