Sałatka grecka z arbuzem: łatwa i pyszna przekąska w 3 krokach

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grecka sałatka z arbuzem to najłatwiejsza sałatka świata. Świetnie orzeźwia i pysznie smakuje. Jej przygotowanie zajmie Wam kilka chwil. Wystarczy pokroić arbuza i dodatki. Wszystko razem wymieszać. Polać sosem. Gotowe w trzech krokach!
Czy usuwać pestki z miąższu arbuza?
Nie ma takiej potrzeby. Pestki arbuza bardzo łatwo pogryźć. Związki zawarte w pestkach arbuza mają działanie odżywcze. Bogate są w białka, które przyspieszają gojenie ran, wspomagają nerki, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w problemach z erekcją. Pestki są lekkostrawne. Nie obciążają układu trawiennego. Jeśli bardzo Wam przeszkadzają to je usuńcie. Nie ma to większego znaczenia, czy podajecie arbuza z pestkami, czy bez.
SKŁADNIKI
- Na grecką sałatkę z arbuza:
- 3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
- 120 g sera feta, pokrojonego w kostkę lub pokruszonego
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
- Na sos do greckiej sałatki arbuzowej:
- 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce lub na talerzu ułóż kawałki arbuza. Dodaj cebulę. Lekko wymieszaj. Posyp kawałkami sera.
- Z podanych składników zmiksuj cytrynowy sos do sałatki.
- Gotowym winegretem z cytryny polej sałatkę. Gotowe!