Sałatka buraczana z owocami i orzechami. Pomarańczowy winegret to idealna kropka nad i dania

Sałatka buraczana z owocami
Autor: Shutterstock Sałatka buraczana z owocami smakuje jeszcze lepiej, gdy dodamy do niej aromatyczny winegret.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka buraczana z owocami i orzechami to znakomite połączenie słodkich buraków, soczystych mandarynek, odświeżającego granatu, wyrazistego sera i chrupiących orzechów. Sałatka jest pyszna już w tej wersji, ale mamy do niej znakomite dopełnienie. Cytrusowy winegret na bazie soku pomarańczowego robi tu niesamowitą robotę. Polecam.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg buraków
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 3 mandarynki
  • 1 nieduże jabłko
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 100 g wyrazistego, miękkiego sera
  • kilka włoskich orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • Winegret
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z granatów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • mała szczypta granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki winegretu umieścić w zakręcany słoiku. Zamknąć szczelnie i intensywnie potrząsać słoikiem, aż sos osiągnie konsystencję emulsji. Odstawić do lodówki.
  • Buraki dokładnie umyć, nie obierać. Ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwa i zawinąć w dość ciasny pakunek. Piec w temperaturze 200 st.C. do miękkości (60-80 minut).
  • Upieczone buraki wyjąc z piekarnika, a gdy lekko przestygną obrać ze skorki (najlepiej w rękawiczkach, bo bardzo brudzą) i przepłukać w zimnej wodzie. Pokroić w kostkę.
  • Orzechy wyłuskać ze skorupek, na patelnię wrzucić masło, cukier i orzechy. Smażyć mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą i dokładnie pokryją orzechy. Zdjąć na papier i porozdzielać.
  • Mandarynki obrać i wyfiletować, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser pokroić , pokruszyć lub podzielić na niewielkie kąski.
  • Składniki sałatki wymieszać w misce lub układać na talerzykach. Całość polać obficie przygotowanym wcześniej winegretem.
Beszamel - Buraki

Galeria: Sałatka na domówkę - 10 sprawdzonych hitów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej