Sałatka buraczana z owocami i orzechami. Pomarańczowy winegret to idealna kropka nad i dania
2023-01-18
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka buraczana z owocami i orzechami to znakomite połączenie słodkich buraków, soczystych mandarynek, odświeżającego granatu, wyrazistego sera i chrupiących orzechów. Sałatka jest pyszna już w tej wersji, ale mamy do niej znakomite dopełnienie. Cytrusowy winegret na bazie soku pomarańczowego robi tu niesamowitą robotę. Polecam.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg buraków
- 1 opakowanie miksu sałat
- 3 mandarynki
- 1 nieduże jabłko
- 2 łyżki ziaren granatu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 nieduża czerwona cebula
- 100 g wyrazistego, miękkiego sera
- kilka włoskich orzechów
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- Winegret
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku z granatów
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- mała szczypta granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki winegretu umieścić w zakręcany słoiku. Zamknąć szczelnie i intensywnie potrząsać słoikiem, aż sos osiągnie konsystencję emulsji. Odstawić do lodówki.
- Buraki dokładnie umyć, nie obierać. Ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwa i zawinąć w dość ciasny pakunek. Piec w temperaturze 200 st.C. do miękkości (60-80 minut).
- Upieczone buraki wyjąc z piekarnika, a gdy lekko przestygną obrać ze skorki (najlepiej w rękawiczkach, bo bardzo brudzą) i przepłukać w zimnej wodzie. Pokroić w kostkę.
- Orzechy wyłuskać ze skorupek, na patelnię wrzucić masło, cukier i orzechy. Smażyć mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą i dokładnie pokryją orzechy. Zdjąć na papier i porozdzielać.
- Mandarynki obrać i wyfiletować, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Ser pokroić , pokruszyć lub podzielić na niewielkie kąski.
- Składniki sałatki wymieszać w misce lub układać na talerzykach. Całość polać obficie przygotowanym wcześniej winegretem.
Beszamel - Buraki