Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryż z kalafiora z warzywami to pyszna sałatka na ciepło. Idealne letnie danie jarskie lub dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pełne smaku i wyrafinowane danie z samych warzyw.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 marchewka duża
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka groszku zielonego
- 1 garść szpinaku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 papryki czerwone
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować w malakserze.
- Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać paprykę i kalafior, smażyć 2-4 minuty.
- Dodać czosnek, szpinak, koperek i natkę pietruszki. Smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Na koniec dodać odsączone kukurydzę i groszek, przyprawić sokiem z cytryny i solą, zamieszać.
- Podawać na ciepło.