Puree z dyni z pomidorami na ciepło do obiadu - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dynia z pomidorami to świetny duet - delikatnej dyni pomidory dodają charakteru. Oba warzywa tworzą razem doskonałą kompozycję smaków Puree z dyni i pomidorów to smakowity sposób na dostarczenie organizmowi cennych substancji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg dyni
- 3 pomidory
- sól i cukier do smaku
- 1 łyżka masła
- mleko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pół szklanki wody zagotować z połową szklanki mleka, z dodatkiem soli i cukru.
- Pokrojoną dynię włożyć do wrzącego płynu dodać połowę masła. Ugotować
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do dyni pod koniec gotowania. Wymieszać, chwilę pogotować.
- Odstawić i dodać resztę masła. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaśnych owoców (porzeczek, żurawin, wiśni), można dodać też odrobinę pieprzu ziołowego. Podawać posypaną natką pietruszki.