Prosta sałatka z groszku - pokochasz ją od pierwszego kęsa

Sałatka z groszkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Kolorowa sałatka z zielonego groszku z dodatkiem boczku, serów cheddar i mozzarella oraz czerwonej cebuli jest pyszna i aromatyczna. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a wrażenia smakowe pozostają na długo w pamięci. Sałatkę można serwować jako dodatek do obiadu, na kolację lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Poznaj łatwy i szybki przepis na super sałatkę.

Jak zrobić sałatkę z groszku?

To bardzo proste i szybkie danie. Rozmrożony groszek miesza się z podsmażonym boczkiem, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, startą mozzarellą i cheddarem oraz majonezem. Przygotowanie zajmuje więc nie więcej niż 10 minut. Gotową sałatkę przechowuje się w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do trzech dni. Przed podaniem należy wymieszać.

Do sałatki najlepszy jest mrożony zielony groszek, który nawet po rozmrożeniu zachowuje swoją fakturę. Zielony groszek z puszki nie nadaje się do tego dania. Jest zbyt miękki i może popsuć smak i wygląd sałatki.

Z czym podawać sałatkę z groszku?

Do tej pysznej sałatki świetnie pasuje chrupiąca bagietka lub ciepłe tosty. To również dodatek do grillowanego lub smażonego kurczaka. Dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami.

Jak urozmaicić sałatkę z groszku?

Smak sałatki można wzbogacić, dodając ziołowe grzanki. Fani ostrych potraw mogą dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili lub szczyptę curry. Wędzony boczek można zastąpić gotowanym. Cheddar i mozzarellę można pokroić w małą kostkę. W takiej wersji sałatka z groszkiem też będzie pysznie smakować.

SKŁADNIKI

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groszek rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Groszek przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę, cheddar i mozzarellę. Wymieszać.
  • Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Przed podaniem wymieszać.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej