Prosta sałatka z groszku - pokochasz ją od pierwszego kęsa
Kolorowa sałatka z zielonego groszku z dodatkiem boczku, serów cheddar i mozzarella oraz czerwonej cebuli jest pyszna i aromatyczna. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a wrażenia smakowe pozostają na długo w pamięci. Sałatkę można serwować jako dodatek do obiadu, na kolację lub zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Poznaj łatwy i szybki przepis na super sałatkę.
Jak zrobić sałatkę z groszku?
To bardzo proste i szybkie danie. Rozmrożony groszek miesza się z podsmażonym boczkiem, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, startą mozzarellą i cheddarem oraz majonezem. Przygotowanie zajmuje więc nie więcej niż 10 minut. Gotową sałatkę przechowuje się w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do trzech dni. Przed podaniem należy wymieszać.
Do sałatki najlepszy jest mrożony zielony groszek, który nawet po rozmrożeniu zachowuje swoją fakturę. Zielony groszek z puszki nie nadaje się do tego dania. Jest zbyt miękki i może popsuć smak i wygląd sałatki.
Z czym podawać sałatkę z groszku?
Do tej pysznej sałatki świetnie pasuje chrupiąca bagietka lub ciepłe tosty. To również dodatek do grillowanego lub smażonego kurczaka. Dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami.
Jak urozmaicić sałatkę z groszku?
Smak sałatki można wzbogacić, dodając ziołowe grzanki. Fani ostrych potraw mogą dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili lub szczyptę curry. Wędzony boczek można zastąpić gotowanym. Cheddar i mozzarellę można pokroić w małą kostkę. W takiej wersji sałatka z groszkiem też będzie pysznie smakować.
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonego zielonego groszku
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 4 łyżki majonezu
- sól
- zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Groszek przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę, cheddar i mozzarellę. Wymieszać.
- Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem wymieszać.