Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek

2021-03-29
Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek
Autor: Shutterstock Sycąca sałatka na ciepło z pieczarkami, soczewicą, kaszą i serem feta
łatwy
30 min
4

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą to tani i sycący posiłek. Soczewica to niedoceniane źródło białka i cukrów złożonych, które powoli uwalniają glukozę. Kasza jęczmienna to źródło mikroelementów oraz związków regulujących przemianę materii. Razem z młodymi liśćmi szpinaku i kremowym serem feta otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Idealny na lunch lub kolację. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g soczewicy zielonej
  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na grube plasterki lub ćwiartki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g liści szpinaku młodego
  • 70 g sera feta
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę wrzucić do wrzącej osolonej wody razem  kaszą jęczmienną, z dodatkiem 2 nieobranych ząbków czosnku. Gotować 25 minut. Odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały sos. Dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Na patelnię dodać ugotowaną soczewicę i pęczak. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Do sałatki dodać liście szpinaku i pokrojony ser feta. Wymieszać.
  • Posypać natką pietruszki. Podawać póki ciepłe!