Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek

2020-06-01
Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek
Autor: Shutterstock Sycąca sałatka na ciepło z pieczarkami, soczewicą, kaszą i serem feta
łatwy
30 min
4

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą to tani i sycący posiłek. Soczewica to niedoceniane źródło białka i cukrów złożonych, które powoli uwalniają glukozę. Kasza jęczmienna to źródło mikroelementów oraz związków regulujących przemianę materii. Razem z młodymi liśćmi szpinaku i kremowym serem feta otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Idealny na lunch lub kolację. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

100 g soczewicy zielonej

100 g kaszy jęczmiennej pęczak

150 g pieczarek, pokrojonych na grube plasterki lub ćwiartki

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

50 g liści szpinaku młodego

70 g sera feta

sól i pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Soczewicę wrzucić do wrzącej osolonej wody razem  kaszą jęczmienną, z dodatkiem 2 nieobranych ząbków czosnku. Gotować 25 minut. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały sos. Dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Na patelnię dodać ugotowaną soczewicę i pęczak. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Do sałatki dodać liście szpinaku i pokrojony ser feta. Wymieszać.

Posypać natką pietruszki. Podawać póki ciepłe!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE