Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą to tani i sycący posiłek. Soczewica to niedoceniane źródło białka i cukrów złożonych, które powoli uwalniają glukozę. Kasza jęczmienna to źródło mikroelementów oraz związków regulujących przemianę materii. Razem z młodymi liśćmi szpinaku i kremowym serem feta otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Idealny na lunch lub kolację.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g soczewicy zielonej
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 150 g pieczarek, pokrojonych na grube plasterki lub ćwiartki
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 50 g liści szpinaku młodego
- 70 g sera feta
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę wrzucić do wrzącej osolonej wody razem kaszą jęczmienną, z dodatkiem 2 nieobranych ząbków czosnku. Gotować 25 minut. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały sos. Dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Na patelnię dodać ugotowaną soczewicę i pęczak. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Do sałatki dodać liście szpinaku i pokrojony ser feta. Wymieszać.
- Posypać natką pietruszki. Podawać póki ciepłe!