Odchudzająca sałatka z pieczarkami i szpinakiem: przepis

2020-05-15
Łucja Królikowska
odchudzajaca-salatka-z-pieczarkami-i-szpinakiem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zarówno pieczarki, jak i szpinak to produkty niskokaloryczne, sprzyjające odchudzaniu
łatwy
25 min
4

Pieczarki to najbardziej popularny grzyb na naszych stołach. Używamy ich do pizzy, pasztetów, zapiekanek, farszy. A także zjadamy na surowo, dodając do sałatek. Zawierają niewielkie ilości tłuszczów, są niskokaloryczne - a mają sporo witamin i mikroelementów - dobre są więc w dietach odchudzających. Polecamy przepis na odchudzającą sałatkę z pieczarkami i szpinakiem.

Składniki

6 pieczarek

1/2 kg szpinaku

czerwona cebula

ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

2 łyżki sosu sojowego

łyżka miodu

2 jajka ugotowane na twardo

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki obrać, szpinak opłukać i wysuszyć.

Czosnek rozetrzeć z solą.

Cebulę obrać i pokroić w talarki, obrane jajka pokroić na ćwiartki.

Pieczarki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zostawić łyżkę do sosu).

Szpinak rozłożyć na półmisku, rozrzucić na nim pieczarki i cebulę.

Wymieszać oliwę  z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem, przyprawami.

Polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.

Wbrew powszechnym opiniom pieczarki mają sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużo białka (ważne w przypadku diety wegetariańskiej) oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Są w nich także witaminy C, D, a z minerałów głównie: potas, fosfor, wapń, żelazo. Coraz więcej mówi się także o wzmacniających i antynowotworowych właściwościach pieczarek. Wielką ich zaletą jest również to, że zawierając witaminy i mikroelementy, mają niewiele tłuszczów. Są więc świetnym, niskokalorycznym składnikiem diet odchudzających.