Odchudzająca sałatka z pieczarkami i szpinakiem: przepis
Pieczarki to najbardziej popularny grzyb na naszych stołach. Używamy ich do pizzy, pasztetów, zapiekanek, farszy. A także zjadamy na surowo, dodając do sałatek. Zawierają niewielkie ilości tłuszczów, są niskokaloryczne - a mają sporo witamin i mikroelementów - dobre są więc w dietach odchudzających. Polecamy przepis na odchudzającą sałatkę z pieczarkami i szpinakiem.
Wbrew powszechnym opiniom pieczarki mają sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużo białka (ważne w przypadku diety wegetariańskiej) oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Są w nich także witaminy C, D, a z minerałów głównie: potas, fosfor, wapń, żelazo. Coraz więcej mówi się także o wzmacniających i antynowotworowych właściwościach pieczarek. Wielką ich zaletą jest również to, że zawierając witaminy i mikroelementy, mają niewiele tłuszczów. Są więc świetnym, niskokalorycznym składnikiem diet odchudzających.
Polecamy również:
SKŁADNIKI
- 6 pieczarek
- 1/2 kg szpinaku
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać, szpinak opłukać i wysuszyć.
- Czosnek rozetrzeć z solą.
- Cebulę obrać i pokroić w talarki, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
- Pieczarki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zostawić łyżkę do sosu).
- Szpinak rozłożyć na półmisku, rozrzucić na nim pieczarki i cebulę.
- Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem, przyprawami.
- Polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.