Odchudzająca sałatka z pieczarkami i szpinakiem: przepis

Pieczarki to najbardziej popularny grzyb na naszych stołach. Używamy ich do pizzy, pasztetów, zapiekanek, farszy. A także zjadamy na surowo, dodając do sałatek. Zawierają niewielkie ilości tłuszczów, są niskokaloryczne - a mają sporo witamin i mikroelementów - dobre są więc w dietach odchudzających. Polecamy przepis na odchudzającą sałatkę z pieczarkami i szpinakiem.
1/2 kg szpinaku
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki obrać, szpinak opłukać i wysuszyć.
Czosnek rozetrzeć z solą.
Cebulę obrać i pokroić w talarki, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
Pieczarki pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zostawić łyżkę do sosu).
Szpinak rozłożyć na półmisku, rozrzucić na nim pieczarki i cebulę.
Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem, przyprawami.
Polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Wbrew powszechnym opiniom pieczarki mają sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużo białka (ważne w przypadku diety wegetariańskiej) oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Są w nich także witaminy C, D, a z minerałów głównie: potas, fosfor, wapń, żelazo. Coraz więcej mówi się także o wzmacniających i antynowotworowych właściwościach pieczarek. Wielką ich zaletą jest również to, że zawierając witaminy i mikroelementy, mają niewiele tłuszczów. Są więc świetnym, niskokalorycznym składnikiem diet odchudzających.