Niecodzienna sałatka z truskawek i szpinaku z bazyliowym winegretem

2021-03-29
Sałatka z truskawek i szpinaku z bazyliowym winegretem
Autor: Shutterstock Wyrafinowane w smaku połączenie truskawek, szpinaku i bazylii
łatwy
20 min
4

Niecodzienna sałatka z truskawek i szpinaku z bazyliowym winegretem to soczysta porcja zdrowia. Truskawki w połączeniu z bazylią nabierają pikantnego i wyrafinowanego smaku. Są naprawdę pyszne! Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na oryginalną sałatkę truskawkowo-szpinakową z bazyliowym winegretem!

Skąd się wzięły truskawki?

Historia truskawki jaką znamy zaczęła się dopiero 300 lat temu. Wcześniej były tylko drobne, lecz słodkie i pachnące poziomki. Truskawka, którą pokochaliśmy miłością dozgonną to mieszaniec. A raczej krzyżówka dwóch gatunków zza Atlantyku, poziomki wirginijskiej (Fragaria virginiana, matki) i poziomki chilijskiej (Fragaria chiloensis, ojca).  Poziomka wirginijska była odporna na mróz, lecz jej owoce były drobne. Poziomka chilijska miała duże owoce, ale była wrażliwa na niskie temperatury. Co ciekawe do skrzyżowania doszło bez udziału ludzi. Po prostu francuscy ogrodnicy uprawiali je obok siebie. Pewnym jest, że nowy gatunek został opisany w 1766 roku. Potem truskawką zajęli się angielscy ogrodnicy, doskonaląc i rozwijając odmiany truskawek. 

Jakie odżywcze składniki zawiera truskawka?

Znajdziemy w truskawce sporo witaminy C, a także witaminy z grupy B (B1, B2 i B3) i niewielkie ilości witaminy A. Spośród minerałów i mikroelementów są tam również potas, magnez, żelazo, wapń, mangan, trochę miedzi i siarki. Z racji tego, że truskawki zawierają dużo wody (około 90%) i mają mało kalorii (w 100 g jest 38 kcal) są dobrym owocem w dietach odchudzających.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej, polecamy artykuł o wartościach odżywczych i własnościach truskawki.

Sałatki z truskawką - niecodzienne zastosowanie

Truskawki najlepsze są oczywiście prosto z łubianki. Uwielbiamy je! Warto jednak sięgać po ten niskokaloryczny owoc i w porze ich obfitości dodawać truskawki do sałatek. Polecamy: 

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym

Sałatka szparagowa z truskawkami

Sałatka owocowa, warstwowa, z truskawkami

Sałatka z makaronu z truskawkami: prosty przepis

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g truskawek, drobnych lub średnich rozmiarów
  • 150 g młodych liści szpinaku
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka orzechów włoskich lub pecan, uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki przekroić na połówki, przełożyć do miski lub na głęboki półmisek.
  • Na wierzch dodać liście szpinaku. Wymieszać delikatnie.
  • Przygotować winegret: Liście bazylii, oliwę i sok z cytryny oraz przyprawy dodać do miksera kielichowego, zmiksować na gładko.
  • Polać sałatkę bazyliowym winegretem. Posypać prażonymi orzechami.