Niebanalna sałatka z figami i mozzarellą. Patent z pieczoną cebulą sprawia, że jest smakową petardą
2024-10-13

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Najlepszy czas na sałatkę z fig przypada jesienią. Wrzesień i październik to szczyt sezonu na świeże figi. Jędrne, słodkie i chrupiące dojrzałe owoce znakomicie smakują na surowo jako składnik deserów lub sałatek. Sałatka z figami, mozzarellą i pieczoną cebulą jest aromatyczna i niebanalna, a przy tym łatwa do wykonania. Idealna na poczęstunek dla miłych sercu gości.
Dlaczego warto jeść figi
Figi warto włączyć do diety ze względu na ich liczne korzyści zdrowotne i wartości odżywcze. Oto kilka powodów, dlaczego warto jeść figi:
- Bogactwo błonnika – figi są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie jelit.
- Duża zawartość antyoksydantów – zawierają silne antyoksydanty, takie jak polifenole, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą zmniejszać ryzyko chorób serca oraz nowotworów.
- Wysoka zawartość witamin i minerałów – figi są bogate w witaminy z grupy B, witaminę K, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a wapń wspiera zdrowie kości.
- Naturalna słodycz – dzięki wysokiej zawartości naturalnych cukrów, figi są zdrową alternatywą dla słodyczy, co czyni je idealnym wyborem na zdrowe przekąski.
- Wspierają zdrowie skóry – zawarte w figach antyoksydanty i witaminy mogą wspomagać regenerację skóry, poprawiać jej elastyczność i chronić przed starzeniem.
- Pomagają regulować wagę – dzięki zawartości błonnika figi dają uczucie sytości na dłużej, co może wspierać kontrolę wagi.
- Poprawiają zdrowie serca – Figi mogą obniżać poziom cholesterolu i wspierać zdrowie układu krążenia dzięki błonnikowi i fitoskładnikom.
Figi można spożywać zarówno świeże, jak i suszone, co czyni je uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.
SKŁADNIKI
- 5-6 świeżych fig
- 1 kulka mozzarelli z zalewy
- 2 nieduże czerwone cebule
- 1-2 garście młodego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu malinowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić na ósemki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oprószyć solą i skropić oliwą, piec 20 min w temperaturze 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.
- Szpinak umyć i ułożyć na talerzach lub w półmisku, mozzarellę odcedzić i pokroić w kostkę, dodać do szpinaku.
- Figi umyć i pokroić w ćwiartki, pomidory pokroić na pół, ułożyć razem z cebulą na szpinaku.
- Ocet wymieszać z syropem klonowym i oliwą na emulsję, przyprawić do smaku solą, polać sałatkę.
Figi: właściwości i wartości odżywcze