Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!
2021-11-08
łatwy
40 min
4
Dynia sprawdza się idealnie nie tylko w zupie - pasuje również do zdrowych i pożywnych sałatek. Sałatka z dynią, słoną fetą i wyrazistym balsamico stanowi bardzo ciekawe połączenie trzech smaków.
SKŁADNIKI
- 60-70 dkg dyni, najlepiej makaronowej lub hokkaido
- oliwa
- sól i pieprz
- opakowanie sera feta
- rukola
- ocet balsamico zredukowany (dekoracyjny)
- miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić na cząstki o bokach 2 x 2 cm. W blaszce do pieczenia pokropić oliwą – nie za dużo, tylko tyle, ile potrzeba, by przywarły do niej przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.
- Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut – ma być miękka, ale się nie rozpadać.
- Upieczoną dynię przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba, i posypać rozkruszoną fetą.
- Na wierzchu rozrzucić drobne listki rukoli.
- Całość polać płynnym miodem (jeśli jest stały, można miód delikatnie podgrzać), balsamico i oliwą.
- Sałatkę z dynią można podawać z bagietką lub grzankami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!