Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!

Sałatka z dynią
Autor: thinkstockphotos.com W tej sałatce dynia jest najważniejszym składnikiem. Feta i słodko-kwaśne przyprawy podkręcają zaś jej smak
łatwy
40 min
4

Dynia sprawdza się idealnie nie tylko w zupie - pasuje również do zdrowych i pożywnych sałatek. Sałatka z dynią, słoną fetą i wyrazistym balsamico stanowi bardzo ciekawe połączenie trzech smaków.

SKŁADNIKI

  • 60-70 dkg dyni, najlepiej makaronowej lub hokkaido
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • opakowanie sera feta
  • rukola
  • ocet balsamico zredukowany (dekoracyjny)
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić na cząstki o bokach 2 x 2 cm. W blaszce do pieczenia pokropić oliwą – nie za dużo, tylko tyle, ile potrzeba, by przywarły do niej przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dynię piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut – ma być miękka, ale się nie rozpadać.
  • Upieczoną dynię przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba, i posypać rozkruszoną fetą.
  • Na wierzchu rozrzucić drobne listki rukoli.
  • Całość polać płynnym miodem (jeśli jest stały, można miód delikatnie podgrzać), balsamico i oliwą.
  • Sałatkę z dynią można podawać z bagietką lub grzankami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Monika Czerwińska-Konarska
więcej