Lekka i odświeżająca surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami i nerkowcami
2022-04-23
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wariacja na temat surówki z czerwonej kapusty, która bardzo przypadła mi do gustu. Lubię dziwne połączenia smakowe, dlatego każda niekonwencjonalna koncepcja ma u mnie szansę. Kapusta i mandarynki? czemu nie. Chrupiące drobiny kapusty i soczysty miąższ mandarynek to interesujące połączenie, do tego lekko słodkawe orzechy nerkowca i delikatny dressing, który ja chętnie doprawiam korzennym cynamonem lub orzeźwiającym kuminem.
SKŁADNIKI
- 0,5 niedużej główki czerwonej kapusty
- 3 mandarynki
- spora garść orzechów nerkowca
- kilka ździebeł cienkiego szczypiorku
- sok z 1 mandarynki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- szczypta kuminu lub cynamonu (opcjonalnie)
- 2- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i posiekać, delikatnie posolić.
- Mandarynki obrać, podzielić na cząstki.
- Nerkowce przedzielić na połówki. Podprażyć na suchej patelni.
- Kapustę wymieszać z orzechami o owocami.
- Oliwę wymieszać z sokiem, przyprawić białym pieprzem i ewentualnie kuminem.
- Sosem polać sałatkę, wymieszać, podawać lekko schłodzoną.
Poradnik Zdrowie - Mandarynki - właściwości i wartości odżywcze