Lekka i odświeżająca surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami i nerkowcami

Lekka i odświeżająca surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami i nerkowcami
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami i nerkowcami to prawdziwa bomba witaminowa i duża dawka mikroelementów
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wariacja na temat surówki z czerwonej kapusty, która bardzo przypadła mi do gustu. Lubię dziwne połączenia smakowe, dlatego każda niekonwencjonalna koncepcja ma u mnie szansę. Kapusta i mandarynki? czemu nie. Chrupiące drobiny kapusty i soczysty miąższ mandarynek to interesujące połączenie, do tego lekko słodkawe orzechy nerkowca i delikatny dressing, który ja chętnie doprawiam korzennym cynamonem lub orzeźwiającym kuminem.

SKŁADNIKI

  • 0,5 niedużej główki czerwonej kapusty
  • 3 mandarynki
  • spora garść orzechów nerkowca
  • kilka ździebeł cienkiego szczypiorku
  • sok z 1 mandarynki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta kuminu lub cynamonu (opcjonalnie)
  • 2- 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i posiekać, delikatnie posolić.
  • Mandarynki obrać, podzielić na cząstki.
  • Nerkowce przedzielić na połówki. Podprażyć na suchej patelni.
  • Kapustę wymieszać z orzechami o owocami.
  • Oliwę wymieszać z sokiem, przyprawić białym pieprzem i ewentualnie kuminem.
  • Sosem polać sałatkę, wymieszać, podawać lekko schłodzoną.
Poradnik Zdrowie: mandarynki - właściwości i wartości odżywcze

Galeria: 21 pomysłów na surówki obiadowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej