Leciutka sałatka z różowego grejpfruta i awokado. To może być miłość od pierwszego skosztowania
2023-01-25
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z różowego grejpfruta i awokado robi mega wrażenie. Najpierw czaruje wyglądem i połączeniem barw, a potem urzeka smakiem. Jest jednocześnie superlekka i wyrazista. Jedyna w swoim rodzaju. A przygotujesz ją w 10 minut.
SKŁADNIKI
- 2 grapefruity różowe
- 1 łyżeczka skórki otartej z grejpfruta
- 1 średnia szalotka
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 średnie awokado
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- zioła lub mikrolistki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grejpfruty sparz, zetrzyj z nich nieco skórki. Owoce obierz z e skory oraz wyfiletuj z błonek. Połowę pokrój w kosteczkę.
- Z resztek owoców wyciśnij 2 łyżki soku, dodaj skórkę, ocet i drobniutko posiekaną szalotkę. Odstaw na 10 minut.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wydrąż nieco miąższu, pokrój w kostkę, wymieszaj z pokrojonym miąższem grejpfrutów.
- Do sosu dodaj oliwę i energicznie wymieszaj, aby składniki się połączyły. dodaj do owoców. Wymieszaj.
- Połówki awokado wypełnij sałatka, na wierzchu ułóż ładnie większe kawałki grejpfruta, udekoruj.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?