Leciutka sałatka z różowego grejpfruta i awokado. To może być miłość od pierwszego skosztowania

Sałatka z różowego grejpfruta i awokado
Autor: Shutterstock Sałatka z różowego grejpfruta i awokado to świetna propozycja na przystawkę.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z różowego grejpfruta i awokado robi mega wrażenie. Najpierw czaruje wyglądem i połączeniem barw, a potem urzeka smakiem. Jest jednocześnie superlekka i wyrazista. Jedyna w swoim rodzaju. A przygotujesz ją w 10 minut.

SKŁADNIKI

  • 2 grapefruity różowe
  • 1 łyżeczka skórki otartej z grejpfruta
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 średnie awokado
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • zioła lub mikrolistki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grejpfruty sparz, zetrzyj z nich nieco skórki. Owoce obierz z e skory oraz wyfiletuj z błonek. Połowę pokrój w kosteczkę.
  • Z resztek owoców wyciśnij 2 łyżki soku, dodaj skórkę, ocet i drobniutko posiekaną szalotkę. Odstaw na 10 minut.
  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wydrąż nieco miąższu, pokrój w kostkę, wymieszaj z pokrojonym miąższem grejpfrutów.
  • Do sosu dodaj oliwę i energicznie wymieszaj, aby składniki się połączyły. dodaj do owoców. Wymieszaj.
  • Połówki awokado wypełnij sałatka, na wierzchu ułóż ładnie większe kawałki grejpfruta, udekoruj.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej