Kapusta pekińska po chłopsku. Pyszny sposób na drożyznę
Dieta bezglutenowa
Kapusta pekińska po chłopsku to fenomenalnie proste danie, które przygotujesz w kwadrans i zjesz ze smakiem w kilka minut! Tylko dwa składniki i gotowe! Kapusta jest tania, bekon w tej ilości również nadmiernie nie obciąży portfela. Proste dania bywają często najsmaczniejsze - takim hitem jest kapusta pekińska po chłopsku. To smaczny sposób na budżetowe braki.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 30 dag wędzonego boczku surowego
- 2 łyżki wrzątku
- 1-2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą kapustę pokroić w szersze paski, wrzucić do miski.
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni.
- Skwarki zdjąć z patelni, a do tłuszczu dodać wrzątek i ocet winny. Zamieszać i tak przygotowanym sosem polać kapustę.
- Posypać ją skwarkami, ewentualnie doprawić do smaku i od razu podawać. Można posypać siekaną natka pietruszki.
Tanio, ale smacznie
przyszły cięższe czasy, więc trzeba sobie jakoś radzić. W sytuacjach kryzysowych zawsze chętnie wracam do tych najprostszych przepisów na warzywa z okrasą. Odpowiednio przygotowane są bardzo smacznie, nie smakują "kryzysowo", a mogą pomóc przetrwać mniej zasobny czas. Kapusta, buraki, ziemniaki są niedrogie, niemal wszyscy je lubią, a przyrządzone z pomysłem smakują znakomicie. No i najlepiej smakują właśnie jesienią, zanim jeszcze odlezą swoje w magazynach i piwnicach.