Jesienna sałatka z jabłek i gruszek - wyborny smak i dawka zdrowia z jednym

Jesienna sałatka z jabłek i gruszek - wyborny smak i dawka zdrowia z jednym
Autor: Shutterstock Słodkie i wytrawne smaki, sprawiają że ta satka to prawdziwa eksplozja kulinarnej rozkoszy
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Jesienna sałatka z jabłek i gruszek - tym razem na wytrawnie. Smakowite dodatki, takie jak ser feta, czipsy z boczku oraz słodko-kwaśny sos sprawiają, że sałatka smakuje wybornie. Jest też bardzo zdrowa, bo pełna witamin, roślinnego błonnika i białka.

SKŁADNIKI

  • mieszanka sałat
  • 2 duże jabłka
  • 2 dorodne gruszki
  • 150 g boczku wędzonego surowego
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 średnia cebula szalotka lub zwykła (drobno posiekana)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i  pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszankę sałat wyłożyć do miski.
  • Dodać jabłka i gruszki posiekane w dużą kostkę lub pokrojone na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ułożyć owoce na sałacie.
  • Żurawinę przepłukać na sicie wrzątkiem, odsączyć i dodać do sałatki.
  • Rozkruszyć lub pokroić ser feta, posypać nim sałatę.
  • Boczek  pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić do  ostygnięcia.
  • Z oliwy, musztardy, cebuli, octu, syropu klonowego, soli i pieprzu ukręcić sos - można też wstrząsać składniki w słoiku, do powstania emulsji.
  • Sałatkę polać sosem i posypać wysmażonym boczkiem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej