Jesienna sałatka z jabłek i gruszek - wyborny smak i dawka zdrowia z jednym
2022-10-10
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Jesienna sałatka z jabłek i gruszek - tym razem na wytrawnie. Smakowite dodatki, takie jak ser feta, czipsy z boczku oraz słodko-kwaśny sos sprawiają, że sałatka smakuje wybornie. Jest też bardzo zdrowa, bo pełna witamin, roślinnego błonnika i białka.
SKŁADNIKI
- mieszanka sałat
- 2 duże jabłka
- 2 dorodne gruszki
- 150 g boczku wędzonego surowego
- 70 g suszonej żurawiny
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 średnia cebula szalotka lub zwykła (drobno posiekana)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszankę sałat wyłożyć do miski.
- Dodać jabłka i gruszki posiekane w dużą kostkę lub pokrojone na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Ułożyć owoce na sałacie.
- Żurawinę przepłukać na sicie wrzątkiem, odsączyć i dodać do sałatki.
- Rozkruszyć lub pokroić ser feta, posypać nim sałatę.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić do ostygnięcia.
- Z oliwy, musztardy, cebuli, octu, syropu klonowego, soli i pieprzu ukręcić sos - można też wstrząsać składniki w słoiku, do powstania emulsji.
- Sałatkę polać sosem i posypać wysmażonym boczkiem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki