Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Escalivada to rodzaj sałatki z grillowanych warzyw. Odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie - może stanowić samodzielne dani lub być dodatkiem do ryżu lub mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 bakłażany
- 4 czerwone papryki
- 4 małe cebule
- 4 nieduże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 12 anchois
- sól
- oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa przekrój na połówki i upiecz na grillu lub w piekarniku.
- Upieczone papryki opłucz zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój w paseczki.
- Lekko przestygnięte bakłażany obierz ze skóry i podziel na kawałki.
- Wszystkie warzywa włóż do miski, oprósz solą gruboziarnistą i obficie polej oliwą.
- Na koniec dodaj posiekany na plasterki czosnek o fileciki.