Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej
2021-08-01
13:26
Fasolka szparagowa po francusku to oryginalny przepis na naszą swojską fasolkę szparagową. Prosty, ale dzięki jednemu dodatkowi fasolka smakuje inaczej niż ta podana z masłem i bułką tartą i zyskuje na charakterze
i
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
- Odcedzoną fasolkę dodać do cebuli, posypać posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także się lekko zrumieniła.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?