Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej

2021-08-01 13:26

Fasolka szparagowa po francusku to oryginalny przepis na naszą swojską fasolkę szparagową. Prosty, ale dzięki jednemu dodatkowi fasolka smakuje inaczej niż ta podana z masłem i bułką tartą i zyskuje na charakterze

  Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Fasolka nie musi być nudna - wystarczy inny niż zazwyczaj zestaw dodatków, byśmy zachwycili się nią na nowo
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
  • Odcedzoną fasolkę dodać do cebuli, posypać posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także się lekko zrumieniła.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...