Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej
2021-08-01
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fasolka szparagowa po francusku to oryginalny przepis na naszą swojską fasolkę szparagową. Prosty, ale dzięki jednemu dodatkowi fasolka smakuje inaczej niż ta podana z masłem i bułką tartą i zyskuje na charakterze
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
- Odcedzoną fasolkę dodać do cebuli, posypać posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także się lekko zrumieniła.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?