Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej

  Fasolka szparagowa po francusku - nowy przepis na swojską fasolkę inaczej
Autor: Shutterstock Fasolka nie musi być nudna - wystarczy inny niż zazwyczaj zestaw dodatków, byśmy zachwycili się nią na nowo
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fasolka szparagowa po francusku to oryginalny przepis na naszą swojską fasolkę szparagową. Prosty, ale dzięki jednemu dodatkowi fasolka smakuje inaczej niż ta podana z masłem i bułką tartą i zyskuje na charakterze

SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. pół pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
  • Odcedzoną fasolkę dodać do cebuli, posypać posiekaną natką, doprawić gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny. Podsmażać jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także się lekko zrumieniła.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej