Efektowna sałatka z krwistego szczawiu, łososia, awokado i szpinaku - przepyszna i zdrowa
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krwisty szczaw kusi swoim wyglądem, ale często nie wiemy, jak moglibyśmy spożytkować go kulinarnie. Ponieważ jest odn zdecydowanie delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw, a także bardzo efektownie się prezentuje, warto z niego przygotować smaczne i zdrowe surówki - jak ta proponowana w naszym przepisie
SKŁADNIKI
- doniczka lub pęczek szczawiu krwistego
- paczka młodego szpinaku
- 1-2 awokado (zależy od wielkości)
- 15 dag łososia w plastrach
- SOS
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- czarny sezam do posypania sałatki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczaw i szpinak opłukać, pozbawić zdrewniałych łodyżek i osuszyć w wirówce do sałaty.
- Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić na plastry
- Szpinak i szczaw wymieszać, rozłożyć na talerzu, dodać plastry awokado i łososia.
- Połać sosem i posypać sezamem - podawać natychmiast.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska