Efektowna sałatka z krwistego szczawiu, łososia, awokado i szpinaku - przepyszna i zdrowa

Efektowna sałatka z krwistego szczawiu, łososia, awokado i  szpinaku - przepyszna i zdrowa
Autor: Shutterstock Krwisty szczaw to doskonały  dodatek do sałatek - dodaje smaku i  efektownie się prezentuje
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krwisty szczaw kusi swoim wyglądem, ale często nie wiemy, jak  moglibyśmy spożytkować go kulinarnie. Ponieważ jest  odn zdecydowanie delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw, a także bardzo efektownie się prezentuje, warto z niego przygotować smaczne i zdrowe surówki - jak ta proponowana w naszym przepisie

 

SKŁADNIKI

  • doniczka lub pęczek szczawiu krwistego
  • paczka młodego szpinaku
  • 1-2 awokado (zależy od wielkości)
  • 15 dag łososia w plastrach
  • SOS
  • 3 łyżki oliwy  z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • czarny sezam do posypania sałatki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczaw i szpinak opłukać, pozbawić zdrewniałych łodyżek i  osuszyć w wirówce do sałaty.
  • Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić na plastry
  • Szpinak i szczaw wymieszać, rozłożyć na talerzu, dodać plastry awokado i łososia.
  • Połać sosem i posypać sezamem - podawać natychmiast.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska