Sałatka z brokułów dietetyczna: jesz i chudniesz

Sałatka z brokułów dietetyczna: jesz i chudniesz
Autor: Shutterstock.com Zdrowa sałatka odchudzająca z brokułów, jajek, ogórka i awokado z rukolą
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dietetyczna sałatka z brokułów może zastąpić południowy posiłek lub być dodatkiem do innych potraw. Sałatkę z limonkowym dressingiem z awokado polubi każdy. Dlatego nie wahaj się i zrób od razu sałatkę dla całej rodziny. Nadwyżki można przechować w lodówce do następnego dnia! 

Składniki

Na dietetyczną sałatkę z brokułów:

500 g różyczek brokułów świeżych lub mrożonych

4 jajka ugotowane na twardo

1 awokado, obrane, bez pestki

1 ogórek szklarniowy

50 g liści rukoli

Na dietetyczny sos do sałatki: 

1 awokado, obrane, bez pestki

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka kolendry, usunięte długie łodygi

3 łyżki soku z limonki

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od ugotowania brokułów w osolonym wrzątku. Brokuły gotuj około 5 minut, mrożone nieco krócej. Chcemy brokułów jędrnych, nie rozgotowanych.

Gdy brokuły się gotują przygotuj sos. Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj składniki sosu. Odstaw. 

Jajka pokrój na ćwiartki. Awokado na cienkie półplasterki. Ogórka na grubsze plasterki. Kroję ogórka za pomocą specjalnej szatkownicy lub noża szczelinowego. 

Na talerzu ułóż ostudzone brokuły, plasterki awokado i ogórka oraz listki rukoli. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek. Polej sosem. Smacznego!

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej