Sałatka z brokułów dietetyczna: jesz i chudniesz

Sałatka z brokułów dietetyczna: jesz i chudniesz
Autor: Shutterstock.com Zdrowa sałatka odchudzająca z brokułów, jajek, ogórka i awokado z rukolą
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dietetyczna sałatka z brokułów może zastąpić południowy posiłek lub być dodatkiem do innych potraw. Sałatkę z limonkowym dressingiem z awokado polubi każdy. Dlatego nie wahaj się i zrób od razu sałatkę dla całej rodziny. Nadwyżki można przechować w lodówce do następnego dnia! 

SKŁADNIKI

  • Na dietetyczną sałatkę z brokułów:
  • 500 g różyczek brokułów świeżych lub mrożonych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado, obrane, bez pestki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 50 g liści rukoli
  • Na dietetyczny sos do sałatki: 
  • 1 awokado, obrane, bez pestki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry, usunięte długie łodygi
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ugotowania brokułów w osolonym wrzątku. Brokuły gotuj około 5 minut, mrożone nieco krócej. Chcemy brokułów jędrnych, nie rozgotowanych.
  • Gdy brokuły się gotują przygotuj sos. Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj składniki sosu. Odstaw. 
  • Jajka pokrój na ćwiartki. Awokado na cienkie półplasterki. Ogórka na grubsze plasterki. Kroję ogórka za pomocą specjalnej szatkownicy lub noża szczelinowego. 
  • Na talerzu ułóż ostudzone brokuły, plasterki awokado i ogórka oraz listki rukoli. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek. Polej sosem. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej