Sałatka z brokułów dietetyczna: jesz i chudniesz
2021-04-15
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczna sałatka z brokułów może zastąpić południowy posiłek lub być dodatkiem do innych potraw. Sałatkę z limonkowym dressingiem z awokado polubi każdy. Dlatego nie wahaj się i zrób od razu sałatkę dla całej rodziny. Nadwyżki można przechować w lodówce do następnego dnia!
SKŁADNIKI
- Na dietetyczną sałatkę z brokułów:
- 500 g różyczek brokułów świeżych lub mrożonych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado, obrane, bez pestki
- 1 ogórek szklarniowy
- 50 g liści rukoli
- Na dietetyczny sos do sałatki:
- 1 awokado, obrane, bez pestki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka kolendry, usunięte długie łodygi
- 3 łyżki soku z limonki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ugotowania brokułów w osolonym wrzątku. Brokuły gotuj około 5 minut, mrożone nieco krócej. Chcemy brokułów jędrnych, nie rozgotowanych.
- Gdy brokuły się gotują przygotuj sos. Za pomocą blendera lub miksera zmiksuj składniki sosu. Odstaw.
- Jajka pokrój na ćwiartki. Awokado na cienkie półplasterki. Ogórka na grubsze plasterki. Kroję ogórka za pomocą specjalnej szatkownicy lub noża szczelinowego.
- Na talerzu ułóż ostudzone brokuły, plasterki awokado i ogórka oraz listki rukoli. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek. Polej sosem. Smacznego!
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?