Dekoracyjna sałatka JASKÓŁCZE GNIAZDKO - piękna i smaczna sałatka z chrustem ziemniaczanym

Tę sałatkę przygotowuję niemal na każde święta. Jest smaczna, niedroga i w sumie łatwa w przygotowaniu, a za to bardzo efektowna. Ziemniaczany chrust cudownie chrupie, a wewnątrz skrywa aromatyczne pieczarkowe wnętrze. W gniazdku można położyć przepiórcze jajeczka albo kulki mini mozzarelli. Można też udekorować ją gwiazdkami z żółtego sera.
0,5 kg pieczarek
5 jajek na twardo
1 puszka groszku konserwowego
biała część pora
1 pęczek koperku
1/2 pęczka natki
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
sok z cytryny
2-3 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić i odstawić, żeby odparowały.
Jajka pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, pora umyć, osuszyć i drobno posiekać, groszek odcedzić z zalewy.
Umyć i posiekać natkę i koperek, połowę koperku odłożyć.
Składniki sałatki wymieszać, przyprawić, połączyć majonezem. Sałatkę ułożyć na półmisku, tworząc spłaszczony kopczyk.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na długie cienkie wiórki lub pokroić w drobniutkie słupki. Smażyć na głębokim oleju na drobne frytki.
Odcedzić, osączyć z oleju i obłożyć nimi sałatkę, tworząc gniazdko. Na wierzch wysypać odłożoną część koperku. Udekorować.
W ten sam sposób można podać sałatkę śledziową, wystarczy w przepisie zastąpić pieczarki, pokrojonymi drobno, wymoczonymi matiasami, a groszek zamienić na czerwoną fasolę.