Cykoria z pomarańczami na ciepło: przepis na sałatkę z duszonej cykorii

2021-03-29
Cykoria z pomarańczami na ciepło: przepis na sałatkę z duszonej cykorii
Autor: Shutterstock Cykoria z pomarańczami to pyszny dodatek do pieczonego mięsa lub samodzielna sałatka
łatwy
25 min
4

Cykoria z pomarańczami to świetna jarzynka na ciepło. Ten rodzaj sałatki z cykorii  sprawdzi się jako dodatek do pieczonego drobiu. Duszona cykoria karmelizowana sokiem z pomarańczy wybornie smakuje również na zimno, jako dodatek do miękkich serów owczych lub kozich. 

SKŁADNIKI

  • 6 sztuk średnich cykorii
  • 2 średnie pomarańcze
  • 40 g masła
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych lub innych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj cykorię, osusz, przekrój na pół i ostrożnie wytnij głąbik. Połówka cykorii nie powinna się rozpaść.
  • W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozgrzej masło z 2 gałązkami tymianku.
  • Gdy masło zacznie skwierczeć umieść połówki cykorii obok siebie, przecięciem do dołu. Smaż na małym ogniu około 5 minut. Nie rumienić.
  • Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Z drugiej pomarańczy wytnij segmenty, bez pestek i błonek. 
  • Do podsmażonej cykorii wlej sok pomarańczowy, dodaj startą skórkę z pomarańczy i pozostały tymianek. Duś na średnim ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj cząstki pomarańczy oraz orzeszki piniowe i duś jeszcze przez około 10 minut, aż cykorie zmiękną, skarmelizują się, a sos będzie gęstszy.
  • Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawaj na ciepło do pieczonego drobiu lub do jako dodatek do koziego lub owczego sera.