Cykoria z pomarańczami na ciepło: przepis na sałatkę z duszonej cykorii
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Cykoria z pomarańczami to świetna jarzynka na ciepło. Ten rodzaj sałatki z cykorii sprawdzi się jako dodatek do pieczonego drobiu. Duszona cykoria karmelizowana sokiem z pomarańczy wybornie smakuje również na zimno, jako dodatek do miękkich serów owczych lub kozich.
SKŁADNIKI
- 6 sztuk średnich cykorii
- 2 średnie pomarańcze
- 40 g masła
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka orzeszków piniowych lub innych
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj cykorię, osusz, przekrój na pół i ostrożnie wytnij głąbik. Połówka cykorii nie powinna się rozpaść.
- W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozgrzej masło z 2 gałązkami tymianku.
- Gdy masło zacznie skwierczeć umieść połówki cykorii obok siebie, przecięciem do dołu. Smaż na małym ogniu około 5 minut. Nie rumienić.
- Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Z drugiej pomarańczy wytnij segmenty, bez pestek i błonek.
- Do podsmażonej cykorii wlej sok pomarańczowy, dodaj startą skórkę z pomarańczy i pozostały tymianek. Duś na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodaj cząstki pomarańczy oraz orzeszki piniowe i duś jeszcze przez około 10 minut, aż cykorie zmiękną, skarmelizują się, a sos będzie gęstszy.
- Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj na ciepło do pieczonego drobiu lub do jako dodatek do koziego lub owczego sera.