Chrupka sałatka serowa z fasolą i grzankami: przepis na sycącą i pyszną przekąskę imprezową

Chrupka sałatka serowa z fasolą i grzankami: przepis na sycącą i pyszną przekąskę imprezową
Autor: Shutterstock Sycąca sałatka z fasolą z puszki i chrupiącymi grzankami 
łatwy
30 min
4

Chrupka sałatka z fasoli z chrupiącymi grzankami sprawdzi się na niewielkie przyjęcia w gronie przyjaciół, jak i duże imprezy. To również dobra opcja na południową przekąskę do pracy czy szkoły. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest niedroga. Same zalety, czyż nie?

SKŁADNIKI

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego, twardego, o ostrym smaku
  • 3 jajka, ugotowane
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 3-5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garści gotowych grzanek lub 3 kromki chleba tostowego i 1 łyżka oleju do przygotowania grzanek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Przesypać do miski.
  • Do miski z fasolą i kukurydzą dodać jajka starte na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodać ser starty na tarce o dużych otworach.
  • Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez ponownie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać grzankami gotowymi lub usmażonymi na gorącym oleju.
  • Wymieszać dopiero przed podaniem. Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej