Chrupka sałatka serowa z fasolą i grzankami: przepis na sycącą i pyszną przekąskę imprezową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrupka sałatka z fasoli z chrupiącymi grzankami sprawdzi się na niewielkie przyjęcia w gronie przyjaciół, jak i duże imprezy. To również dobra opcja na południową przekąskę do pracy czy szkoły. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest niedroga. Same zalety, czyż nie?
SKŁADNIKI
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g sera żółtego, twardego, o ostrym smaku
- 3 jajka, ugotowane
- 1-3 ząbki czosnku
- 3-5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 2 garści gotowych grzanek lub 3 kromki chleba tostowego i 1 łyżka oleju do przygotowania grzanek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Przesypać do miski.
- Do miski z fasolą i kukurydzą dodać jajka starte na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać ser starty na tarce o dużych otworach.
- Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez ponownie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać grzankami gotowymi lub usmażonymi na gorącym oleju.
- Wymieszać dopiero przed podaniem. Smacznego!