Chakalaka, czyli afrykańska sałatka z fasoli i warzyw - pożywna i pyszna

Chakalaka
Autor: Shutterstock Chakalaka to afrykańska sałatka z duszonych warzyw i fasoli, z pikantnymi przyprawami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chakalaka to pożywna i pyszna sałatka z fasoli i warzyw rodem z Afryki. Pikantna, pełna zdrowych warzyw i przypraw, które korzystnie wpływają na odporność. A na dodatek nieskomplikowana w przyrządzaniu - warto spróbować! Czas na szakalakę!

Legendarna chakalaka

Chakalaka to danie wywodzące się z Republiki Południowej Afryki, znane i niezwykle popularne w całym kraju. Element obowiązkowy menu podczas uroczystości, spotkań towarzyskich i braais, czyli południowoafrykańskich spotkań przy grillu. Legenda głosi, że przepis został opracowany przez ludzi pracujących w kopalniach złota - łączyli dostępne warzywa fasolą w puszce, wspaniały smak uzyskując dzięki właściwej mieszance przypraw.

Przepis na chakalakę

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj.
  • W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
  • Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
  • Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej