Chakalaka, czyli afrykańska sałatka z fasoli i warzyw - pożywna i pyszna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chakalaka to pożywna i pyszna sałatka z fasoli i warzyw rodem z Afryki. Pikantna, pełna zdrowych warzyw i przypraw, które korzystnie wpływają na odporność. A na dodatek nieskomplikowana w przyrządzaniu - warto spróbować! Czas na szakalakę!
Legendarna chakalaka
Chakalaka to danie wywodzące się z Republiki Południowej Afryki, znane i niezwykle popularne w całym kraju. Element obowiązkowy menu podczas uroczystości, spotkań towarzyskich i braais, czyli południowoafrykańskich spotkań przy grillu. Legenda głosi, że przepis został opracowany przez ludzi pracujących w kopalniach złota - łączyli dostępne warzywa fasolą w puszce, wspaniały smak uzyskując dzięki właściwej mieszance przypraw.
Przepis na chakalakę
SKŁADNIKI
- 1/4 główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- Przyprawy:
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 3 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
- Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia.