Bukiet warzywny
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gotowane na parze warzywa to idealny dodatek do pieczonych i smażonych mięs oraz ryb. Można je podać z masłem lub czosnkową oliwą. Proponujemy ten drugi sposób, aby urozmaicić codzienne posiłki.
SKŁADNIKI
- 3-4 marchewki
- 1 bukiet brokułów
- 1 mały kalafior
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyść i umyj. Marchewki przekrój w poprzek lub po skosie dwu-centymetrowe kawałki. Różyczki brokułów i kalafiorów odkrój. Łodygi pokrój w kostkę.
- Na wkładce do gotowania na parze ułóż marchewki, gotuj 10 minut, dołóż kalafior, gotuj kolejne 4-6 minut, dołóż brokuł gotuję kolejne 2 minuty.
- Na gorącej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, smaż 1 minutę.
- Warzywa skrop oliwą, przypraw do smaku. Podawaj do ryb i mięs.