Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

2021-03-29
Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny
Autor: Shutterstock Bakłażany smakują wybornie zamarynowane w pikantnym dressingu
łatwy
40 min
4

Bakłażany na ostro to łatwy przepis na pikantną sałatkę z oberżyny. Wystarczą bakłażany, czosnek, natka pietruszki i specjalny dressing. Sos przygotowany z soku cytrynowego, miodu i przypraw zamieni mdłe bakłażany w wyborną przystawkę. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400-500 g bakłażanów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić, aby puściły sok. W ten sposób pozbawi je części wody.
  • Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, za pomocą pędzla posmarować oliwą, grillować z obu stron lub smażyć na suchej patelni. 
  • Bakłażana pokroić na grube kawałki. 
  • Przygotować dressing siekając drobno natkę pietruszki i czosnek, następnie dodać sok z cytryny i miód, popieprzyć i ewentualnie posolić do smaku.
  • Zalać bakłażany przygotowanym dressingiem, zamieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki. 
  • Przed podaniem ponownie zamieszać, ewentualnie przybrać natką pietruszki.