Żołądki drobiowe smażone w panierce: przepis na imprezową przekąskę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Żołądki drobiowe smażone w cieście to pyszna przekąska. Soczyste mięsko i chrupiąca panierka zamieniają tanie podroby w przebój każdej imprezy. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 16 kurzych żołądków
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- pół szklanki mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- pół pęczka szczypiorku
- paprykowy sos w dowolnych ilościach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki dobrze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości. Ostudzić i przekroić na pół wzdłuż dłuższej osi, tak aby otrzymać węższe kawałki.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, co ułatwi rozbicie łańcuchów białka.
- Mąkę wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem.
- Kawałki żołądków maczać kolejno w jajku, mące, ponownie w jajku i tartej bułce.
- Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z keczupem.