Znasz POUTINE? Oto frytki kanadyjskie z sosem! Bezczelnie pyszne i sycące!
2022-03-25

łatwy
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Kanadyjskie poutine to po prostu frytki z sosem. Są tak popularne w Kanadzie, jak u nas frytki z keczupem. Przepyszne frytki obficie polane sosem pieczeniowym i posypane serem, czego chcieć więcej? Bezczelnie smaczne i sycące!
SKŁADNIKI
- Na frytki:
- 12 dużych ziemniaków
- 3 l oleju do smażenia
- 4 kulki świeżej mozzarelli
- Na sos:
- 3 szalotki lub 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,3 l bulionu wołowego
- 50 g masła
- 50 g mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na grube frytki, ze skórką lub bez, jak wolicie. Do poutine tradycyjnie używa się grubszych frytek. Pokrojone frytki moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 20 minut.
- W międzyczasie porwij mozzarellę na kawałki, obierz i drobno posiekaj czosnek i szalotkę.
- W rondelku rozgrzej trochę neutralnego oleju i podsmaż czosnek i szalotki na średnim ogniu. Następnie dodaj bulion wołowy, wymieszaj i zagotuj. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę, cały czas mieszając. Zasmażkę dodaj do sosu dopiero wtedy, gdy się już zagotuje. Zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Gdy sos się gotuje, olej do smażenia można podgrzać do 140-150 stopni w dużym rondlu lub frytownicy. Wyjmij frytki z wody, dokładnie osusz i smaż w głębokim oleju przez 5 minut, następnie wyjmij i odsącz. Teraz rozgrzej olej do 175-180 stopni i włóż frytki z powrotem do tłuszczu i smaż na złoty kolor (około 3 minut).
- Gotowe frytki ponownie odsącz, ułóż na czterech talerzach, posyp mozzarellą, polej obficie sosem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?