Znasz POUTINE? Oto frytki kanadyjskie z sosem! Bezczelnie pyszne i sycące!

Znasz POUTINE? Oto frytki kanadyjskie z sosem! Bezczelnie pyszne i sycące!
Autor: Shutterstock.com
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Kanadyjskie poutine to po prostu frytki z sosem. Są tak popularne w Kanadzie, jak u nas frytki z keczupem. Przepyszne frytki obficie polane sosem pieczeniowym i posypane serem, czego chcieć więcej? Bezczelnie smaczne i sycące! 

SKŁADNIKI

  • Na frytki:
  • 12 dużych ziemniaków
  • 3 l oleju do smażenia
  • 4 kulki świeżej mozzarelli
  • Na sos:
  • 3 szalotki lub 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,3 l bulionu wołowego
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na grube frytki, ze skórką lub bez, jak wolicie. Do poutine tradycyjnie używa się grubszych frytek. Pokrojone frytki moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 20 minut.
  • W międzyczasie porwij mozzarellę na kawałki, obierz i drobno posiekaj czosnek i szalotkę.
  • W rondelku rozgrzej trochę neutralnego oleju i podsmaż czosnek i szalotki na średnim ogniu. Następnie dodaj bulion wołowy, wymieszaj i zagotuj. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę, cały czas mieszając. Zasmażkę dodaj do sosu dopiero wtedy, gdy się już zagotuje. Zmniejsz ogień, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Gdy sos się gotuje, olej do smażenia można podgrzać do 140-150 stopni w dużym rondlu lub frytownicy. Wyjmij frytki z wody, dokładnie osusz i smaż w głębokim oleju przez 5 minut, następnie wyjmij i odsącz. Teraz rozgrzej olej do 175-180 stopni i włóż frytki z powrotem do tłuszczu i smaż na złoty kolor (około 3 minut).
  • Gotowe frytki ponownie odsącz, ułóż na czterech talerzach, posyp mozzarellą, polej obficie sosem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Frytki domowe z piekarnika: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej