Ziemniaki pieczone z pesto

2021-03-29
Ziemniaki pieczone z pesto
Autor: Shutterstock Ziemniaki pieczone z pesto to pyszna przekąska lub dodatek do obiadu.
łatwy
45 min
4

Ziemniaki zapieczone z aromatycznym bazyliowym pesto mogą stanowić oryginalny dodatek do dań mięsnych albo samodzielną, pyszną przekąskę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować dokładnie, natrzeć solą, ponakłuwać w kilku miejscach i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200 st. C, aż zmiękną, a skórka będzie chrupiąca. Wyjąć z pieca.
  • Gdy ziemniaki nieco przestygną przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, pozostawiając jedynie cienką jego warstwę.
  • W rondlu podgrzać bulion ze śmietaną, zagotować i zredukować o połowę objętości płynu. Dodać sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, bazylię, pieprz i sól.
  • Zdjąć z ognia, dodać orzeszki wydrążony wcześniej miąższ i wymieszać. Nadziać ziemniaki, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 10 minut.