Ziemniaki pieczone z pesto
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ziemniaki zapieczone z aromatycznym bazyliowym pesto mogą stanowić oryginalny dodatek do dań mięsnych albo samodzielną, pyszną przekąskę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować dokładnie, natrzeć solą, ponakłuwać w kilku miejscach i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200 st. C, aż zmiękną, a skórka będzie chrupiąca. Wyjąć z pieca.
- Gdy ziemniaki nieco przestygną przekroić je wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, pozostawiając jedynie cienką jego warstwę.
- W rondlu podgrzać bulion ze śmietaną, zagotować i zredukować o połowę objętości płynu. Dodać sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, bazylię, pieprz i sól.
- Zdjąć z ognia, dodać orzeszki wydrążony wcześniej miąższ i wymieszać. Nadziać ziemniaki, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 10 minut.