Ziemniaki pieczone à la pizzerinki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki to przepis na doskonałą przekąskę na imprezę. Można je podać jako samodzielny obiad bezmięsny albo jako dodatek do uroczystego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- pęczek bazylii
- 4 pomidory
- papryka
- 20 dag sera mozarella
- 3 – 4 łyżki oliwek
- łyżka marynowanych papryczek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Listki bazylii zmiksować z obranymi ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.
- Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
- Mozarellę pokroić w plasterki. Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami.
- Włożyć na najwyższy poziom piekarnika, nagrzanego do 220°C i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni.
- Udekorować papryczkami i listkami bazylii. Doprawić.