Ziemniaki pieczone à la pizzerinki
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki to przepis na doskonałą przekąskę na imprezę. Można je podać jako samodzielny obiad bezmięsny albo jako dodatek do uroczystego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach
 - pęczek bazylii
 - 4 pomidory
 - papryka
 - 20 dag sera mozarella
 - 3 – 4 łyżki oliwek
 - łyżka marynowanych papryczek
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki oliwy
 - sok z cytryny
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Listki bazylii zmiksować z obranymi ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.
 - Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
 - Mozarellę pokroić w plasterki. Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami.
 - Włożyć na najwyższy poziom piekarnika, nagrzanego do 220°C i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni.
 - Udekorować papryczkami i listkami bazylii. Doprawić.