Ziemniaki château - pyszne ziemniaczki duszone w maśle

2021-03-29
Ziemniaki château
Autor: Shutterstock Ziemniaki château wymagają nieco zachodu, ale są wyborne.
łatwy
20 min
4

Ziemniaki château to znakomity przepis na kartofle pochodzący z kuchni francuskiej. Zblanszowane ziemniaki duszone na maśle nabierają wyjątkowego aromatu. Można więc pokusić się o przygotowanie ich w ten sposób na okazjonalny, na przykład świąteczny, obiad.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaku obrać tak, aby miały taki sam kształt i wielkość. Opłukać i wrzucić do posolonego wrzątku na 7 minut.
  • Następnie ziemniaki odcedzić, przełożyć do rondla z roztopionym, masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, często potrząsając naczyniem.
  • Kiedy płyn odparuje, a ziemniaki się zrumienią i będą miękkie, posolić je i dodać natkę.