Ziemniaki château - pyszne ziemniaczki duszone w maśle
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki château to znakomity przepis na kartofle pochodzący z kuchni francuskiej. Zblanszowane ziemniaki duszone na maśle nabierają wyjątkowego aromatu. Można więc pokusić się o przygotowanie ich w ten sposób na okazjonalny, na przykład świąteczny, obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg małych ziemniaków
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki posiekanej natki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaku obrać tak, aby miały taki sam kształt i wielkość. Opłukać i wrzucić do posolonego wrzątku na 7 minut.
- Następnie ziemniaki odcedzić, przełożyć do rondla z roztopionym, masłem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, często potrząsając naczyniem.
- Kiedy płyn odparuje, a ziemniaki się zrumienią i będą miękkie, posolić je i dodać natkę.